Erorile grosolane din manualul unic de Geografie!

0
452

Cu doua saptamani inainte de inceputul scolii, Ministerul Educatiei pregateste manualele pentru clasele a VI-a, I si a II-a, pentru care a schimbat metoda de realizare: nu mai face licitatii publice, ci le editeaza pe toate la Editura Didactica si Pedagogica din subordinea sa. HotNews.ro a scris pe larg despre lipsa de legalitate a demersului Ministerului Educatiei, care, insa, nu a tinut cont nici de deciziile Curtii Constitutionale si a mers inainte cu editarea si printarea manualelor la o singura editura.

Profesori de geografie ne-au atras atentia ca hartile din manualul de la aceasta disciplina – de altfel manual unic la aceasta materie, dupa lista publicata pe manuale.edu.ro – sunt pline de greseli.

1. Turnu Magurele este gresit pozitionat in locul Drobetei-Turnu Severin, pe harta care indica Traseul Dunarii (pagina 50)

Ilustratia Harta Politica a Lumii, de la paginile 13 si 14, contine cele mai multe greseli:

2. Marea Moarta este plasata pe harta gresit, in loc de Marea Rosie

3. Harta nu reprezinta Sudanul de Sud, desi a devenit tara independenta din 2011

4. Insula Ascension este gresit scrisa “Asuncion”, facandu-se confuzie cu capitala Paraguayului.

5. Insula Tasmania este gresit numita “Vanuatu”, desi pe harta apare si Vanuatu corect scris si la locul real

6. Guiana Franceza este scrisa cu “i”, in timp ce Guyana apare corect, cu “y” (asta desi cele doua denumiri apar corect in alta harta, la pagina 13).

7. Insulele Falkand in loc de Insulele Falkland (denumire care apare, totusi, in forma corecta, cu doar o pagina inainte).

8. Atat Londra, cat si Paris sunt prezentate ca “al treilea oras european”, la capitolul “Mari orase europene”. De altfel, pe pagina 60 sunt prezentate 5 orase, insa fara o ordine predictibila. Astfel, elevii afla informatii despre Moscova – cel mai mare oras european, care este urmat de Londra – prezentat de manual ca “al treilea oras european ca numar de locuitori”, apoi este prezentat Berlinul – “al cincilea oras european”, precedat in manual de Roma – “al optulea cel mai mare oras european”, iar lista de la aceasta lectie se incheie cu Paris – indicat ca “al treilea cel mai mare oras european”.

Sursa: Hotnews

Loading...