Mihai Sora, mesaj pentru Andrei Plesu: Bine ai venit in Clubul Mosilor!

0
295

„Intreg si limpede, nesofisticat, intr-o lume haotica si impura. Cu ochii larg deschisi spre ceilalti, spre metehnele lor, desi, in mod paradoxal, senin si neconflictual. Rotund si hatru in vremuri tulburi, cand multi semeni traiesc isteric, ies in public cu jungherul la cingatoare ori fac – din condei – pumnal.

Asa l-am vazut dintotdeauna, nu doar astazi, la 70 de ani. – Care, altminteri, nu e mai mult decat un numar: e drept, si el – rotund. in Japonia, i se spune „koki“, ceea ce mi se pare, din capul locului, angelic.

Multi ani sa traiesti, dragul meu Andrei! Bine ai venit in Clubul Mosilor: sa vezi cum va fi la suta…

P.S. Am vrut, desigur, sa desenez un portret, dar a iesit acest motan perplex si sferic.

Filosoful Andrei Plesu, in varsta de 70 de ani, este celebru pentru cartile sale „Minima moralia”, „Jurnalul de la Tescani” sau „Despre ingeri”, a structurat noua carte, „Despre frumusetea uitata a vietii”, in opt capitole: „Ce facem cu viata noastra”, „Despre lucrurile cu adevarat importante”, „Ordinea subtila a lumii”, „Perplexitati si indispozitii cotidiene”, „Feluri de a fi”, „Cetitul cartilor”, „Martirajul limbii romane” si „Cum stam la televizor”.

– Andrei Plesu s-a nascut la 23 august 1948, in Bucuresti. Absolvent al Facultatii de Arte Plastice, sectia de istoria si teoria artei. Doctorat in istoria artei la Universitatea din Bucuresti, cu teza „Sentimentul naturii in cultura europeana” – 1980-1982 Lector universitar la Academia de Arte Plastice, Bucuresti (cursuri de istorie si critica a artei moderne romanesti) – 1990 Commandeur des Arts et des Lettres, Paris, Franta – 1990-1991 ministru al Culturii – 1991-1997 Profesor universitar de filosofie a religiilor, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti – 1993 Fondator si director al saptamanalului de cultura „Dilema” – 1994 Fondator si presedinte al Fundatiei „Noua Europa” si rectorul Colegiului „Noua Europa” – 1996 Premiul Academiei Brandenburgice de stiinte din Berlin, Germania – 1997-1999 ministru al Afacerilor Externe – 1997 Membru al World Academy of Art and Science – 1999 Membru al Académie Internationale de Philosophie de l’Art, Geneva, Elvetia – 1999 Ordre national de la Légion d’Honneur al Frantei (in martie, in gradul de Commandeur si, in decembrie, in gradul de Grand Officier) etc. – 2004-2005 Consilier prezidential pentru Relatii Internationale

Loading...