-3 C
Bucharest
sâmbătă, decembrie 7, 2019
Acasă Stiri Stiri Romania Guvernul Romaniei a solicitat convocarea CSAT in regim de urgenta!

Guvernul Romaniei a solicitat convocarea CSAT in regim de urgenta!

- Reclama -

Guvernul Romaniei a trimis, marti seara, presedintelui Romaniei solicitarea de convocare in regim de urgenta a sedintei Consililui Suprem de Aparare a tarii. Conform unui comunicat al Guvernului, aceasta solicitare a fost facuta ”in vederea analizarii si avizarii propunerilor de rectificare a bugetelor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, cuprinse in proiectul primei rectificari a bugetului de stat pe anul 2018.”

De asemenea, se mai arata ca ”Executivul a facut acest demers in temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consililui Suprem de Aparare a tarii”.

Articolul 6, aliniatul 2, la care face referire Guvernul Romaniei, prevede urmatoarele: ”Consiliul Suprem de Aparare a tarii poate fi convocat si la initiativa a cel putin o treime din numarul membrilor sai”.

Executivul mai precizeaza ca solicitarea de convocare a CSAT, in regim de urgenta are in vedere necesitatea adoptarii primei rectificari bugetare din acest an pentru asigurarea resurselor necesare platii cheltuielilor obligatorii ale bugetului general consolidat, respectiv drepturi de natura salariala, cheltuieli cu asistenta sociala, echilibrarea bugetelor locale, cheltuieli pentru plata contributiei Romaniei la Uniunea Europeana, precum si finantarea activitatilor de combatere a pestei porcine africane.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti seara, la un post de televiziune, potrivit News.ro, ca scrisoarea premierului Viorica Dancila pentru convocarea CSAT pentru avizarea rectificarii bugetare este la Cotroceni.

Liviu Dragnea a sustinut ca este o premiera ca rectificarea bugetara sa nu fie aprobata de CSAT.

El a spus ca, potrivit legii, premierul a recurs la varianta in care o treime din membrii Consiliului convoaca CSAT, iar scrisoarea Vioricai Dancila in acest sens este deja la Cotroceni.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a afirmat, marti, ca, in cazul in care nu primeste in cursul zilei un raspuns de la Administratia Prezidentiala privind convocarea CSAT pe tema rectificarii bugetare, Guvernul va solicita aceasta convocare. Teodorovici a spus ca, in mod normal, saptamana viitoare va fi votata in Guvern rectificarea bugetara.

Ministrul a fost intrebat daca mai asteapta un raspuns avand in vedere ca Administratia Prezidentiala a transmis ca se asteapta acordul tuturor membrilor CSAT pentru rectificare.

“Cat timp nu avem un raspuns clar din partea Secretariatului CSAT pentru un astfel de aviz, vom solicita noi convocarea CSAT”, a declarat el.

Intrebat daca saptamana viitoare va fi votata in Guvern rectificarea, Teodorovici a spus ca in mod normal da.

Administratia Prezidentiala a anuntat marti ca, in prezent, secretariatul Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT) face demersurile necesare pentru obtinerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotarari privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru 2018 al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale – Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Bugetul Administratiei Prezidentiale ar urma sa fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificarii bugetare pe care Guvernul intentioneaza sa o faca, Presedintia acuzand ca aceasta rectificare nu are nicio legatura cu necesitatea consolidarii bugetului national, ci este un instrument de sanctionare a institutiilor nesubordonate PSD, Executivul apeland la o forma de sabotaj bugetar. in replica, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca institutia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzand sa-si modifice decizia.

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri