1.1 C
Bucharest
duminică, decembrie 8, 2019
Acasă Stiri Stiri Romania Raed Arafat: Pana acum s-au prezentat la spital 80 de persoane dintre...

Raed Arafat: Pana acum s-au prezentat la spital 80 de persoane dintre cele care au fost vineri in Piata Victoriei!  Adevarul despre gazele folosite de jandarmi in fata Guvernului!

- Reclama -

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat ca pana miercuri 64 de persoane care au participat la incidentele din 10 august din Piata Victoriei s-au prezentat la spital, iar joi – 16.

„Pana ieri (miercuri -n.r.) au fost 64 de pacienti care s-au prezentat si joi 16 care s-au prezentat la spital. Majoritatea ieri s-au prezentat la spital pentru ca s-a intensificat pe Facebook discutia ca trebuie toata lumea sa mearga la control. Ganditi-va ca daca toti cei care au fost in piata ar lua in serios ce s-a scris pe Facebook, ca toata lumea sa mearga la control la medic, noi ne-am fi blocat complet Unitatile de Primiri Urgente”, a spus Arafat joi la Digi 24.

El a explicat ca majoritatea celor care s-au prezentat la spital au avut temeri pentru ca au fost expusi la gazele lacrimogene folosite de jandarmi.

„S-au facut analize si din ce stiu de la colegii nostri nu s-a constat nimic. (…) Sunt doua grupuri de oameni care au venit: oameni cu probleme – mai putini – si au venit oameni mai multi care au venit de teama”, a punctat Raed Arafat.

Acesta a sustinut ca daca oamenii nu prezinta simptome inseamna ca au trecut peste situatia respectiva si nu are rost sa se duca la spital.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta a spus miercuri ca prezentarea la medic a celor expusi la substante lacrimogene este necesara doar daca apar simptome ingrijoratoare.

Ce scria Arafat pe Facebook:

”Inainte sa publicam acest comunicat ne-am consultat cu fabricantii pe de o parte ca sa ne asiguram de natura substantei care a fost utilizata si sa nu ne bazam numai pe informatiile interne. Totodata, pe langa documentarea si datele obtinute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA am vorbit personal cu unul dintre specialistii renumiti in toxicologie de la centrul de toxicologie din New York.

Am intrebat de studiile recente si de parerea lor despre efectele de lunga durata a expunerii la substantele respective si anume la substanta CS precum si despre necesitatea unor controale daca persoanele sunt asimptomatice iar raspunsurile colegului au fost concordante cu ce este scris in comunicatul DSU. (…)

Din pacate intentia de a linisti populatia care nu prezinta simptome sau semne, luand in considerare ca peste 100.000 de persoane au fost la Piata Victoriei in noaptea de 10 August, a fost interpretata de catre un grup de persoane ca o diversiune si o dezinformare din partea noastra. Interpretarea si mai absurda este ca tinem partea Jandarmeriei impotriva populatiei sau ca am executat ordine politice si ca acest comunicat este unul politic”

In informarea mentionata de Arafat, DSU a precizat, miercuri, ca la spital s-au prezentat mai multe persoane ce au fost expuse la gazele lacrimogene din Piata Victoriei, insa nu prezentau probleme care sa necesite ingrijiri medicale, precizand ca a luat legatura cu fabricantii substantelor ce au confirmat ca ele se incadreaza in standardele europene.

„In urma aparitiei unor afirmatii despre efectele pe termen mediu si lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, ingrijorate pentru sanatatea lor, s-au prezentat la unitatile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, dupa ce au fost prezente in data de 10 august 2018, in Piata Viata Victoriei, la momentul utilizarii substantelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care sa necesite ingrijiri medicale. in cursul zilei de astazi (miercuri,n.r.), conducerea DSU a luat legatura cu fabricantii substantelor utilizate, care au confirmat faptul ca substantele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene si internationale. De asemenea, fabricantii au subliniat ca astfel de substante, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite si de alte forte de ordine din Europa si din lume”, au scris reprezentantii Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) pe Facebook.

In acelasi mesaj se mai arata ca in ceea ce priveste efectele pe care le are aceasta substanta asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a cailor respiratorii si a pielii, efectele fiind de durata scurta, cu exceptia situatiei in care expunerea este una de lunga durata si daca aceasta are loc intr-un spatiu inchis. „Conform recomandarilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic neexistand medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigura prin spalarea abundenta a ochilor si a fetei la momentul expunerii si prin tratamente specifice iritarii tegumentelor si a cailor respiratorii, daca aceasta persista. in concluzie, nu este necesara deplasarea populatiei catre unitatile de primiri urgenta pentru efectuarea unor controale de rutina pentru simplul fapt ca au fost in piata si au fost expuse substantelor lacrimogene, decat in situatia exceptionala in care exista acuze / simptome ingrijoratoare, care necesita consultarea unui medic”, mai spune DSU.

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri