1.1 C
Bucharest
duminică, decembrie 8, 2019
Acasă Stiri Economic 200.000 de romani ar putea primi inapoi 300 de milioane de euro...

200.000 de romani ar putea primi inapoi 300 de milioane de euro de la o celebra banca din Romania!

- Reclama -

Masura fara precedent pe piata bancara din Romania. Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a anuntat ca pe langa faptul ca a amendat Bancpost cu 150.000 de lei, a dispus ca institutia sa restituie toate sumele percepute sub forma de dobanda, comisioane si penalitati pentru creditele cesionate unei societati olandeze.

Vorbim despre o perioada de 10 ani si de aproximativ 300 de milioane de euro care ar trebui sa ajunga la 200.000 de romani. Bancpost sustine ca a actionat perfect legal si ca va contesta masura.

In jur de 200.000 de romani ar putea primi inapoi dobanzile si comisioanele pe care le-au platit, dupa ce s-au imptrumutat la Bancpost, iar creditul lor a fost preluat de o firma olandeza.

Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a constatat ca aceasta cesionare de credite este ilegala si a amendat Bancpost cu 150.000 de lei.

Cel mai important, a obligat banca sa restituie dobanzile, comisioanele de administrare credit, dobanzile penalizatoare, penalitatile calculate si retinute. ale tuturor crediteor in euro, dolari si franci cesionate companiei olandeze.

Concluzia autoritatilor romane este simpla: adica din 2008 pana in 2018, “EFG New Europe Funding iI B.V., cesionarul creditului, nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, asa ca se constata ca nu exista indicele de referinta al banci astfel incat dobanda trebuia sa fie zero in conditiile in care marja procentuala era zero.”

Astfel rezulta ca “a fost creat un prejudiciu consumatorilor stabiliti in Romania estimat la cel putin 300 milioane de euro, prejudiciu estimat doar pentru perioada 2008-2015 fara a se avea in vedere perioada 2017-2018, și fara a se lua in calcul prejudiciul creat consumatorilor ca urmare a procedurilor de executare silita.”

De pilda: la un credit de 70.000 de CHF pe 10 ani, spune un imprumutat, Bancpost ar trebui sa-i restituie, nu mai putin de 40 de mii de euro.

Bancpost va contesta in instanta decizia autoritatii pentru protectia consumatorilor si pana la o sentinta definitiva si irevocabila, toate platile sunt suspendate.

Reprezentanti Bancpost: “Nu am gresit din punct de vedere legal cu nimic. Analizam ce spune ANPC, contestam in instanta, instanta sa decida. Nu stiu de ce decizia asta a venit tocmai acum.”

ANPC a informat Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii bBanilor si Banca Nationala a Romaniei.

Sursa: Protv

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri