Ciupercile care ii imbogatesc pe romani! „Diamantele pamantului” din Romania se vand la export cu 3.000 de euro kilogramul!

0
697

Diamantele pamantului, asa cum mai sunt numite parfumatele trufe atrag tot mai multi romani spre afaceri profitabile.

Culturile private unde cresc aceste ciuperci rare au inceput sa apara si la noi in tara, desi pana nu demult erau raspandite, in special in Franta, si Italia. insa in tara, avem si sute de culegatori de trufe profesionisti, care stiu sa gaseasca aceste bunatati in inima padurii.

In Bihor, cu noua mii de euro, Mihai Chira a plantat pe un hectar 400 de aluni micorizati, la baza carora o sa apara trufe. Arbustii au fost adusi din Spania, unde – intr-un laborator – micelul ciupercii a fost asociat cu radacina de alun.

Trufele care vor aparea la radacina alunilor sunt din specia Tuber Melanosporum. Cunoscutii le numesc trufe negre franceze sau trufe de Perigord.

Dupa trufele albe, de Piemont, care sunt cele mai scumpe – acestea costa intre 300 si 3000 de euro kilogramul – in functie de productia realizata intr-un an, marimea si calitatea lor.

“Un copac, pe sezon, ar trebui sa faca intre 500 si 1000 de grame pe sezon, fiecare copac, dar asta dupa perioada de 8 ani”, explica Mircea Chira.

Plantatii de aluni la radacina carora se dezvolta trufe exista si in alte locuri din tara. Ciuperca traieste in simbioza si cu radacinile steajurului, fagului, teiului si carpenului.

O parte din productia de trufe de la noi din tara se strang si din paduri. Culegatorii gasesc diamantele negre din pamant cu ajutorul cainilor sau al porcilor dresati.

Potrivit legii, trufele pot fi recoltate din padurile publice doar cu acordul Directiilor Silvice. in lipsa, acestuia culegatorii pot fi amendati. Avizul il primesc doar cei care au suficiente cunostinte despre trufe si nu distrug mediul in care cresc pretioasele ciuperci.

Pentru ca au o aroma intensa, in bucatarie, trufele sunt folosite intotdeauna crude. Primii care le-au introdus in alimentatie, au fost egiptenii si romanii – care le consumau, in primul rand, pentru calitatile lor afrodisiace. in restaurantele de lux, trufele sunt considerate delicatesa iar bucatarii le folosesc in sosuri sau supe, langa carne ori la risotto.

Sursa: Protv

Loading...