Doliu pe scena teatrului romanesc! Lucian Pintilie a murit!

0
883

Lucian Pintilie a incetat din viata, miercuri, la varsta de 84 de ani. Regizorul era internat in stare grava in spital de ceva vreme.

Lucian Pintilie era internat in stare grava la Terapie Intensiva. Cunoscut pentru filmele si piesele sale interzise in comunism, dar si pentru proiectele realizate dupa caderea dictaturii, Lucian Pintilie a ajuns inca de duminica trecuta la Spitalul Elias.

Lucian Pintilie s-a nascut la 9 noiembrie 1933, Tarutino, judetul interbelic Cetatea Alba, Regatul Romaniei, azi in Ucraina) si a fost unul dintre cei mai mari regizori de teatru si film roman. Filmele si montarile sale au provocat mari controverse astfel incat a fost invitat de regimul comunist sa emigreze.

Dupa absolvirea Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, Lucian Pintilie a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucuresti, printre care se pot enumera: Copiii soarelui (1961), Prostii sub clar de luna (1962), Cezar si Cleopatra (1963), Biedermann si incendiatorii (1964), Inima mea e pe inaltimi (1964), D’ale carnavalului (1966), Livada cu visini (1967), Revizorul (1974), spectacol interzis de cenzura dupa cea de-a treia reprezentatie), precum si doua filme de lung metraj: Duminica la ora 6 si Reconstituirea.

Loading...