Cuvintele lui Topescu care au scos-o din sarite pe Elena Ceausescu! L-a scos de pe TVR timp de sase ani!

0
1052

In 1983, Cristian Topescu rostea una din cele mai curajoase opinii, in timpul partidei dintre Suedia si Romania, decisiva pentru calificarea la EURO 1984.

Romania s-a calificat pentru prima data la un turneu final european in 1984. Campania de calificare a fost una extrem de dificila, insa tricolorii au reusit sa se califice pentru Europeanul din Franta indeosebi in urma victoriilor cu Italia si Suedia si a egalului cu Cehoslovacia, din ultima runda.

Meciul cu Suedia de pe stadionul Rasunda din Stockholm a fost castigat de ai nostri cu 1-0, cu un gol marcat de Rodion Camataru. Ilie Balaci a facut atunci un meci mare. Comentatorul partidei, Cristian topescu, a profitat de un moment in care jucatorul nostru nu a putut fi stapanit decat prin fault si a dat glas unei opinii personale, pe care „Adevarul” a recuperat-o si v-o reda integral: “Ilie Balaci e solicitat de mai multe echipe europene cu firma. Daca i se va aproba sa joace peste hotare, ca si lui Stefanescu si Boloni, care sunt de asemenea solicitati, nu vor fi decat avantaje pentru tara, federatie, pentru echipa nationala. Cel mai mare avantaj cu efecte considerabile in timp va fi stimulentul extraordinar pentru cei tineri care vor vedea ca un jucator serios si muncitor are la un moment dat sansa de a juca pentru o echipa valoroasa din strainatate”.

Dascalescu l-a turnat la Leana

In special aceasta ultima afirmatie a starnit furia comunistilor, carora li s-a parut inadmisibila ideea ca un tanar care munceste serios poate fi recompensat cu permisiunea de a pleca in strainatate. Constantin Dascalescu, prim-ministrul Romaniei in acea perioada, a sunat-o pe Elena Ceausescu: „Topescu indeamna tinerii sa plece din tara!”. Sotia dictatorului n-a stat pe ganduri, iar reputatul comentator sportiv a fost indepartat de la microfonul televiziunii.

„Ea a dat decizia, dar prim-ministrul de atunci, raposatul Dascalescu a informat-o pe ”coana Leana” ca topescu a indemnat tinerii din Romania sa plece din tara. Eu nici nu ma referisem la tinerii din Romania, nici macar la fotbalisti, doar la cativa dintre ei care aveau o oferta.

Si a zis dati-l afara din televiziune. si mi-a facut un bine pentru ca era perioada in care programul televiziunii ajunsese la 2 ore, era numai telejurnalul si cam atat. De sport nici nu mai putea fi vorba. Ne uitam la bulgari, invatasem bulgareste”, a rememorat Topescu intr-un interviu pentru Adevarul.

A urmat o perioada in care Topescu a fost crainicul stadionului Steaua si i-a ajutat pe Emeric Ienei si Anghel Iordanescu in pregatirea meciurilor, filmand jocurile echipei si ale adversarilor. Topescu avea sa revina abia in 1989 la meseria sa, cu ajutorul lui Valentin Ceausescu . Acesta a intervenit pe langa mama sa si a obtinut acceptul ca topescu sa mearga la Barcelona pentru a comenta finala Cupei Campionilor Europeni dintre Steaua si AC Milan. Meciul a fost unul fara istoric, italienii s-au impus cu 4-0, iar topescu s-a rezumat la un comentariu sec, limitandu-se in marea parte a timpului sa pronunte numele jucatorilor pe la care trecea mingea.

Loading...