Povestea romanului nominalizat la Nobel pentru „Drepturile Copilului”!

0
636

Valeriu Nicolae este primul roman nominalizat la „Premiul Nobel pentru Drepturile Copilului“. A fost votat pentru ca da o sansa la educatie copiilor din Ferentari. in competitie se mai afla o newyorkeza si un columbian. Valeriu nu este insa impresionat. A ajuns sa se ocupe indeaproape de copiii din familiile defavorizate pentru a nu deveni un „blablagiu“ care vorbeste mult si nu face nimic.

„Am muncit din greu si am fost promovat de la tigan imputit la tigan. Apoi la tiganul OK, la tiganul bun si, in cele din urma, la persoana cu care Romania se mandreste, titulatura care mi-a fost atribuita de un post de televiziune“. Asta spunea despre el in 2015 Valeriu Nicolae. Astazi este unul dintre cei trei oameni de pe glob nominalizati la The World’s Children’s Prize (denumit si „Premiul Nobel pentru Drepturile Copilului“), distinctie ce a mai fost oferita unor personalitati precum Nelson Mandela sau Anne Frank (post-mortem). Anul acesta, alaturi de Valeriu, in competitie se mai afla newyorkeza Rachel Lloyd, care munceste de peste 20 de ani pentru combaterea exploatarii sexuale a copiilor si datorita careia legea din New York nu mai pedepseste minorii care se prostitueaza, ci le ofera servicii de protectie si reintegrare. Cel de-al treilea nominalizat este columbianul Gabriel Antonio, care a infiintat o fundatie ce poarta grija a aproape 4.000 de copii luati de pe strada.

Venit dintr-o familie saraca, mixta (mama roma si tatal nerom) „complicata“, Valeriu a absolvit Universitatea din Craiova, a obtinut un master la Academia de Studii Diplomatice din Malta si a ajuns sa lucreze ca IT-ist la unele dintre cele mai mari companii din lume (IMB si Microsoft). A ocupat functii importante la Parlamentul European si in Guvernul Romaniei, unde a militat pentru drepturile copiilor, romilor si ale altor categorii de romani afectati de saracie. Acum se lupta sa le dea o sansa la o educatie mai buna copiilor din Ferentari. in ultimii 10 ani, de cand lucreaza cu copiii defavorizati din sectorul 5 al Capitalei prin mainile sale au trecut aproape 500 de suflete provenite din familii nevoiase, cu parinti depedenti de droguri. „Tata Valeriu“ (dupa cum il alinta copiii) spune ca lucrurile incep sa se schimbe in bine pentru tinerii din aceasta zona. Este convins ca vor avea o slujba si ca familiile pe care le vor forma vor trai mai bine decat cele in care au crescut.

Multi dintre parinti sunt in puscarie. Vezi oameni care se lupta zi de zi cu saracia pentru a le da de mancare copiilor, a-i spala si a-i da la scoala. Copiilor pe care i-am luat nimeni nu le dadea o sansa. Acum, ei merg la scoala si se descurca binisor. Poate ca nu o sa ajunga profesori universitari, dar nu o sa ajunga nici in puscarie sau dependenti de cine stie ce substante. Sunt oameni care cred ca o sa aiba familii mai bune decat cele in care au crescut. Pe mine nu m-a interesat daca copiii sunt romi sau nu. in acest moment, majoritatea copiilor pe care ii ajutam sunt neromi sau vin din familii mixte.

World’s Children’s Prize sau „Premiul Nobel pentru Drepturile Copilului“ este un program international, infiintat in anul 2000, dedicat protectiei Drepturilor Copilului. Acesta a fost format prin contributia a peste 700 de organizatii din toata lumea. in fiecare an, specialistii din aceste organizatii aleg trei persoane, cu povesti impresionante despre modul in care ii ajuta pe copiii din medii defavorizate, din care sa fie ales un castigator. Nominalizatii pot fi votati pe parcursul unui an de catre copiii din toata lumea, pana la 18 ani inclusiv. Distinctia va fi inmanata in luna aprilie.

Sursa: Adevarul

Loading...