NASA avertizeaza asupra noilor fenomene! Ce se intampla cu Marea Neagra!

0
982

Incalzirea globala lasa urme vizibile si pe litoral. Nivelul Marii Negre va creste cu aproximativ un metru si jumatate, iar apa va deveni din ce in ce mai calda si mai putin sarata. Din nefericire, flora si fauna marina au de suferit. In plus, vor aparea tot mai des fenomene necontrolate.

In iarna anului 2010, Marea Neagra a inghetat sute de metri spre larg. Daca pentru oamenii obisnuiti tabloul a fost magnific, cercetatorii s-au ingrozit. Desalinizarea a facut ca, in ultimii 50 de ani, apa sa inghete de cel putin 16 ori.

Cateva luni mai tarziu, algele au invadat plajele, iar sute de mii de pesti au murit asfixiati.

Cercetatorii marini cred ca primele semne provocate de schimbarile climatice se resimt in temperatura apei Marii Negre. Anual, Marea Neagra este mult mai calda: creste in medie cu 0,02 grade pe an, situatie care afecteaza fauna si flora.

Maria Mihailov, cercetator stiintific: “Scaderea salinitatii determina infloririle algale, fenomen care la randul sau provoaca sufocarea altor specii marine.”

Iar totul porneste de la poli. O fotografie facuta la inceputul secolului trecut in Oceanul Arctic arata dimensiunea dezastrului. Calota glaciara dispare bucata cu bucata.

si desalinizarea Marii are legatura cu incalzirea globala. Fenomenul a fost observat de cei de la NASA, care au surprins din spatiu Marea Neagra in nuante de smarald.

Mihaela Candea, director executiv Mare Nostrum: “Se pot produce schimbari mult mai bruste, extreme, si ne putem trezi cu mortalitati in masa. Acele specii de pesti nu se mai adapteaza la noile conditii ale Marii Negre.”

Apar insa specii noi, iar apa nu mai este atat de poluata. Pe de alta parte, in urmatorii 50 de ani nivelul Marii Negre va creste cu cel putin 120 de centimetri. Una dintre solutiile este largirea zonelor costiere.

33 de hectare de plaje noi au fost deja realizate in zona de nord a litoralului, iar acum incepe faza a doua a proiectului, care vizeaza zona de sud. De exemplu, in timpul furtunilor, la Tuzla, 2 Mai sau Vama Veche marea acopera bucati intregi de plaja.

Furtunile violente din Marea Neagra ar trebui sa devina o obisnuinta, mai spun cercetatorii, care atrag atentia ca tara noastra nu face aproape nimic ca sa limiteze efectul de sera.

Sursa: protv

Loading...