Romanii din Cernauti, victime colaterale in razboiul dintre Securitatea din Ucraina si cea din Rusia! Reactia MAE!

0
509

Seful adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Viktor Kononenko, a declarat vineri, 23 februarie, ca cetatenii straini care au provocat un incendiu la sediul Centrului Cultural Maghiar din Ujgorod, regiunea Transcarpatia, au fost coordonati de serviciile speciale rusesti, relateaza agentia de stiri Liga, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Oficialul SBU a mai declarat ca serviciile secrete ucrainene au mai „identificat transferul unei sume banesti in avans din Rusia pentru incendierea a doua scoli cu predare in limba romana din regiunea Cernauti. Am reusit sa preintampinam aceasta provocare”.

Declaratiile oficialului SBU vin pe fondul deteriorarii vizibile a relatiilor dintre puterea de la Kiev si minoritatile nationale din Ucraina in urma adoptarii unei controversate legislatii in domeniul invatamantului, aspru criticate de diferite guverne din state UE si lideri ai minoritatilor maghiara si romana. Anterior, autoritatile de la Kiev nu au luat nicio masura pentru a opri atacurile elementelor nationaliste ucrainene impotriva romanilor din regiunea Cernauti.

„Am descoperit imediat aceasta infractiune si am gasit doi executanti. Confirmam informatiile potrivit carora este vorba despre doi straini, membri ai unui partid radical dintr-un stat din UE”, a dezvaluit oficialul ucrainean. Potrivit lui Kononenko, sediul Centrului Cultural Maghiar din Transcarpatia a fost ales drept tinta de catre serviciile secrete rusesti in decembrie 2017. „Atunci, reprezentanti ai serviciilor speciale rusesti au inceput sa caute executanti pe teritoriul Ucrainei. Noi am documentat imediat tentativa cetateanului rus David Ponomariov de a selecta ucraineni care sa comita aceasta infractiune”, a declarat seful adjunct al SBU.

„Ponomariov ne este cunoscut din 2015, cand cauta printre cetatenii Ucrainei persoane care sa comita un atac terorist in Mikolaiv. Atunci am retinut trei complici de-ai lui, cetateni ai Ucrainei, aflati acum sub urmarire penala. De Ziua Constitutiei, Ponomariov a pregatit o diversiune, fiind instruit de serviciile speciale rusesti. SBU, insa, a reusit sa impiedice aruncarea in aer a crucisatorului de rachete Ucraina”, a adaugat oficialul de la Kiev.

Kononenko sustine ca rusii nu au mai reusit sa recruteze ucraineni pentru a comite un atac terorist la Centrul Cultural Maghiar din Transcarpatia, asa ca a apelat la optiunea de rezerva, recurgand la cetateni straini. „Acesti infractori au fost identificati si vor fi trasi la raspundere in conformitate cu procedurile internationale”, a precizat Kononenko.

In dimineata zilei de 4 februarie 2018, persoane necunoscute au aruncat un cocktail Molotov inspre sediul Centrului Cultural Maghiar din Ujgorod. Datorita faptului ca geamul avea sticla dubla, substanta incendiara nu a afectat interiorul cladirii si, astfel, nu a provocat daune semnificative.

Serviciile secrete ruse au incercat sa destabilizeze situatia in nordul Bucovinei prin tentativa de incendiere a doua scoli romanesti din regiunea Cernauti, a declarat atunci seful-adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Victor Kononenko, preluat de Agentia BucPress. „Reprezentantul serviciilor secrete ruse, David Ponomariov, a planificat o provocare brutala in Bucovina. Am identificat transferul unei sume banesti in avans din Rusia pentru incendierea a doua scoli cu predare in limba romana din regiunea Cernauti. Am reusit sa preintampinam aceasta provocare”, a comunicat Victor Kononenko.

Reprezentantul SBU a specificat ca in urma actiunilor prevenitive ale serviciilor speciale ucrainene, executorii provocarii, care urma sa aiba loc in regiunea Cernauti, n-au reusit sa realizeze ideea inumana. Potrivit ultimelor informatii, este vorba de tentativa de incendiere a scolilor din satul Lunca, raionul Herta, si Ostrita-Mahala din raionul Noua Sulita, noteaza Serviciul de Presa al Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Reactia MAE de la Bucuresti

”Am luat nota cu preocupare de informatiile prezentate public de Serviciul de Securitate al Ucrainei privind tentativele de incediere a unor scoli cu predare in limba romana din regiunea Cernauti. In prezent, intreprindem demersurile necesare privind obtinerea de elemente suplimentare referitoare la circumstantele producerii acestor tentative, precum si a modului in care au actionat autoritatile ucrainene in drept in aceasta situatie. MAE condamna ferm orice actiune indreptata impotriva unor institutii de invatamant cu predare in limba romana din Ucraina” a transmic MAE pentru sTIRIPESURSE.RO.

Autoritatile ucrainene nu au luat nicio masura de securitate in decembrie 2017, cand un grup numeros de nationalisti radicali ucraineni a atacat Centrul Cultural Romanesc din Cernauti, bruscand si amenintand participantii, majoritatea etnici romani, la manifestari dedicate zilei nationale a Romaniei. Anterior, in septembrie 2017, cateva zeci de militanti nationalisti ucraineni au incercat sa i-a cu asalt Consulatul General al Romaniei din Cernauti, pe motiv ca Romania s-ar implica in problemele interne ale statului ucrainean, dupa ce Bucurestiul a luat atitudine fata de controversata Lege a Educatiei, care restrictioneaza predarea in limbile minoritatilor nationale in Ucraina, inclusiv in limba romana.

Romanii, miza frecventa in razboaiele media dintre Kiev si Moscova

si in 2015, mass-media din Ucraina a tirajat pentru cateva zile informatii false despre o asa-zisa Adunare a Romanilor din Bucovina, care ar fi cerut presedintelui de la Kiev Petro Porosenko, acordarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice. Informatii false, lansate de mass-media din Rusia, au fost dublate de comentarii si declaratii belicoase la adresa romanilor din Ucraina si a guvernului de Bucuresti prin care se cerea chiar expulzarea in masa a etnicilor romani din Ucraina.

„Decizia presedintelui de a le oferi autonomie teritoriala tatarilor din Crimeea a creat un precedent juridic si politic, in cadrul caruia toate comunitatile care locuiesc compact in Ucraina pot pretinde un statut similar. Iar noi, romanii din Bucovina, avem circumstante speciale pentru a fi lideri in aceasta problema”, se arata in declaratia „Consiliului Adunarii Romanilor din Bucovina”, structura inexistenta.

Lideri inexistenti ai asa-numitei Adunari a Romanilor din Bucovina (Dorina Chirtoaca si Cornelia Rusu) au promis ‘sa lupte pentru un statut special al etnicilor romani in cadrul Ucrainei, iar toti cei prezenti au votat in unanimitate in favoarea acestei rezolutii’.

Reamintim ca Romania a sustinut in permanenta integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei in timpul conflictului din Donbass cu Federatia Rusa si fortele separatiste.

Sursa: karadeniz-press.ro

Loading...