-2 C
Bucharest
vineri, decembrie 6, 2019
Acasă Stiri Stiri Romania Numele unui roman a ajuns incrustat pe masina Tesla trimisa in spatiu!

Numele unui roman a ajuns incrustat pe masina Tesla trimisa in spatiu!

- Reclama -

Automobilul Tesla Roadster trimis in spatiu de compania SpaceX la 6 februarie 2018 poarta cu el un nume de roman. Pe langa mesajele scrise la vedere, cum ar fi „Don’t panic“ si „Made on Earth by humans“, pe platforma superioara de sustinere a masinii exista o placa pe care sunt trecute numele celor 6.000 angajati SpaceX. Printre ele se afla cel al Christinei Sfedu, o tanara specialista in inginerie electrica, al carei tata este roman.

Familia Sfedu provine din Romania. George Sfedu, tatal Christinei, este consulul Romaniei la Philadelphia si s-a nascut la Bucuresti la 20 aprilie 1955. Absolvent de ASE, George a parasit tara in decembrie 1979, impreuna cu fratele sau mai mic. Au mers in SUA, acolo unde-i asteptau parintii care se stabilisera acolo, dupa un contract de munca in Libia. in vara lui 1986, George Sfedu s-a casatorit cu avocata Susan Satkowski, iar la 15 iulie 1990 li s-a nascut prima fiica, Christina Alexandra. „I-am pictat bolta cereasca pe plafon si pe un perete, astfel incat imaginea sa fie pe doua planuri. Erau Soarele, Luna si stelele aurii, iar astrele aveau fete zambitoare. Christina obisnuia sa adoarma numarand stelele din camera ei“, isi aminteste George. Dupa 2 ani a venit pe lume si a doua fiica, Larissa. Christina era la fel de fascinata de astre, iar tatal ii povestea cate-n luna si-n stele. „Seara ieseam pe terasa casei si priveam cerul. Odata ea a intins mana spre Luna si a spus: ‘Touch‘. Voia sa atinga Luna. I-am spus: ‘Acum nu poti, dar candva vei merge pe Luna’. A fost multumita de raspuns“, marturiseste George Sfedu.

Christina avea doar 3 ani cand a inceput sa-si uimeasca parintii. Rezolva puzzle-uri complicate, pe care ei o puneau iar si iar sa le faca, vrand sa vada daca fetita se bazeaza pe logica sau pe memoria vizuala. in liceu a scris programul de calculator pentru construirea unui elicopter care sa zboare fara pilot la bord. La scoala a fost numita ‘little genius‘ – micul geniu. „Am fost placut surprinsi la festivitatea de premiere cand am auzit cum ii spun colegii. Era validarea ei, obtinuta din partea echipei“, spune tatal Christinei.

Fata a urmat Springside School (2004-2008), apoi a mers la Bucknell University (2008-2012). Initial a optat pentru specializarea Inginerie Mecanica, apoi a trecut la Inginerie Electrica. „Am sustinut-o in alegerea ei. Ingineria Electrica este mai potrivita pentru fete. Oricum, Christina a fost singura fata din promotia ei. Parca mi-era si mila de ea, ma intrebam cum se va descurca intr-o lume considerata eminamente masculina“, marturiseste George Sfedu. in studentie, Christina a fost intern la NASA Goddard Space Flight Center, in perioada mai-august 2010. in iunie 2011 a devenit intern la Boeing Satellite Systems, iar la absolvirea facultatii compania i-a oferit un post de inginer in telemetrie si sisteme de comanda.

In iunie 2015 avea sa vina marea sansa a carierei: Elon Musk o voia in echipa sa de la SpaceX. Compania era deja celebra pentru ca facea istorie in proiectarea si lansarea de rachete. „telul nostru este sa populam alte planete“ este motto-ul SpaceX, iar Christina a acceptat oportunitatea fara sa stea pe ganduri. Din vara lui 2015, tanara lucreaza la SpaceX si traieste in Redondo Beach, California. Parintii ei au ramas in Philadelphia, la fel si sora ei, economista. Pentru munca ei, Christina a trebuit sa traverseze America, din Philadelphia pana in California – o distanta de 3.900 kilometri, scrie adevarul.

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri