Cand ar putea circula romanii fara viza in America! Ce anunt a facut Comisia Europeana

0
661

 

Comisia Europeana a prezentat un raport privind progresele inregistrate in sensul asigurarii unei reciprocitati depline in materie de vize cu Canada si Statele Unite, in care analizeaza evolutiile din ultimele sapte luni, potrivit unui comunicat al Executivului UE.

Documentul arata ca recent s-a realizat reciprocitatea deplina in materie de vize cu Canada, dupa ce aceasta a eliminat obligativitatea vizei pentru cetatenii romani si bulgari, incepand cu 1 decembrie 2017. Acelasi rezultat a fost obtinut deja cu tari precum Australia si Japonia.

In prezent, dintre tarile terte de pe lista UE a statelor ai caror cetateni sunt exonerati de obligatia de a detine viza, SUA raman singura tara care nu permite accesul fara viza al cetatenilor tuturor statelor membre ale UE.

“Realizarea reciprocitatii depline in materie de vize cu Canada demonstreaza ca eforturile noastre diplomatice si dialogul nostru continuu cu aceasta tara dau roade. impreuna cu cele cinci state membre vizate, vom urma aceeasi cale in relatia cu Statele Unite ale Americii si suntem hotarati sa facem tot ce ne sta in putinta pentru ca toti cetatenii UE sa beneficieze de dreptul de calatorie fara viza”, a declarat comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos.

La 1 decembrie 2017 s-a realizat reciprocitatea deplina cu Canada dupa ce aceasta a eliminat obligativitatea de a detine viza pentru toti cetatenii bulgari si romani. Decizia Canadei este rodul unor eforturi diplomatice intense si a dialogului continuu la nivel politic si tehnic dintre UE, Canada si cele doua state membre in cauza. Ottawa a eliminat deja partial obligativitatea vizelor pentru unii cetateni bulgari si romani in mai 2017 si s-a angajat sa o elimine pe deplin incepand cu 1 decembrie 2017.

in privinta SUA, in ultimele sapte luni s-au intensificat contactele la nivel politic si tehnic cu Washingtonul. Comisia Europeana coordoneaza un proces orientat spre rezultate in vederea includerii a cinci state membre ale UE (Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania) in programul de scutire de vize al SUA. Pentru moment, Comisia Europeana nu are in vedere adoptarea unui act delegat care sa suspende temporar exonerarea de obligatia de a detine viza pentru cetatenii americani, intrucat acest gest ar fi contraproductiv.

Executivul UE va continua dialogul cu SUA si cu cele cinci state membre vizate pentru a obtine reciprocitatea deplina in materie de vize. Reuniunea la nivel de inalti functionari in domeniul justitiei si al afacerilor interne din UE si SUA din 27-28 februarie 2018 si reuniunea ministrilor de justitie si afaceri interne din UE si SUA din luna mai vor oferi ocazii pentru accelerarea in continuare a progreselor. Comisia Europeana le va prezenta Parlamentului European si Consiliului, cel tarziu in toamna anului 2018, un raport privind progresele inregistrate cel tarziu in toamna anului 2018.

Loading...