-2 C
Bucharest
vineri, decembrie 6, 2019
Acasă Stiri Stiri Romania Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii ce modifica organizarea si functionarea televiziunii publice...

Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii ce modifica organizarea si functionarea televiziunii publice si a radioului de stat!

- Reclama -

 

Presedintele Klaus Iohannis a cerut, luni, Parlamentului reexaminarea legii de modificare a Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, o problema fiind legata de schimbarea directorului.

in cererea de reexaminare se arata ca mai multe dispozitii ale legii sunt neclare si pot afecta functionarea celor doua societati.

„Prin art. I pct. 2 din legea transmisa la promulgare, art. 19 al Legii nr. 41/1994 se completeaza cu un nou alineat, alin. (31), ce stabileste criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele ce pot fi numite ca membru titular sau supleant in Consiliul de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si, respectiv, al Societatii Romane de Televiziune (SRTV). Referitor la aceste criterii (ce par a fi, mai degraba, conditii si nu criterii de numire), semnalam ca experienta manageriala si capacitatea decizionala, criteriu prevazut la alin. (31) lit. b), este lipsit de claritate si precizie. in ceea ce priveste criteriul cunoasterii legislatiei privind organizarea si functionarea celor doua societati de radio si de televiziune, precum si din domeniul audiovizualului – prevazut la alin. (31) lit. c) – apreciem ca aceasta formulare este imprecisa, notiunea de legislatie putand fi inteleasa fie in sens larg, fie in sens restrans. Nu in ultimul rand, semnalam ca si criteriul de la lit. d) – cunoasterea cel putin a unei limbi straine de circulatie internationala – ar trebui, pentru rigoare si obiectivitate in apreciere, sa presupuna obligatia prezentarii unui atestat sau a unui alt tip de document similar, care sa certifice aceste cunostinte”, se arata in adresa transmisa de presedinte catre Parlament.

O alta problema sesizata este legata de asigurarea conducerii institutiilor publice in cazul dizolvarii Consiliului de Administratie.

„Alin. (4) al art. 26 din Legea nr. 41/1994 (art. I pct. 9 din legea transmisa la promulgare) prevede ca in cazul dizolvarii consiliului de administratie, conducerea societatii in cauza va fi asigurata de directorul general impreuna cu comitetul director, pana la numirea noului consiliu de administratie. Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune prevede, pe de o parte ipoteza dizolvarii consiliului de administratie (art. 26 alin. 3), iar pe de alta parte, cea a demiterii de drept a consiliului de administratie ca efect al respingerii de catre Parlament a raportului anual (art. 46 alin. 7). Or, interventia legislativa de la art. 26 alin. (4) din legea trimisa la promulgare reglementeaza asigurarea conducerii celor doua societati doar in ipoteza dizolvarii consiliului de administratie, fara a exista o solutie legislativa expresa cu privire la asigurarea acestei conduceri si in ipoteza demiterii acestuia. in acest sens, se impune asigurarea unui cadru legislativ unitar. Totodata semnalam ca legea nu acopera nici ipoteza in care directorul general demisioneaza dupa dizolvarea/demiterea consiliului de administratie”.

La capitolul neclaritati este prevazut si faptul ca nu s-a mai preluat prevederea potrivit careia consiliul de administratie aproba conditiile de organizare a concursurilor pentru numirea membrilor comitetului director.

„Potrivit interventiei legislative a fost introdusa o noua atributie pentru directorul general, respectiv cea de a propune consiliului de administratie, spre aprobare, componenta comitetului director, precum si eventualele modificari ale acesteia. in acest context, rezulta ca in noua conceptie a legiuitorului numirea membrilor comitetului director se va realiza fara concurs. „Avand in vedere atributiile prevazute la art. 31 din Legea nr. 41/1994, consideram ca ocuparea functiei de membru in comitetul director ar trebui sa se intemeieze pe criterii obiective, ce pot fi asigurate numai prin exigentele impuse de organizarea unui concurs”.

„Potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 41/1994 (art. I pct. 14 al legii trimise spre promulgare) directorul general poate fi schimbat din functie inainte de expirarea mandatului, prin votul majoritatii membrilor consiliului de administratie, in cazul incalcarii prevederilor legale, al savarsirii unor abateri grave, al neindeplinirii indicatorilor de performanta stabiliti prin contractul de management sau ai celor stabiliti de consiliul de administratie, constatate in urma evaluarii anuale, precum si in cazul in care, prin rapoarte de audit a caror efectuare se stabileste de consiliul de administratie se constata o activitate economico-financiara neperformanta a societatii. in primul rand, dintre aceste cauze de incetare inainte de termen a mandatului directorului general, diferenta dintre incalcarea prevederilor legale si savarsirea unor abateri grave nu este foarte clara prin raportare la scopul normei”, aratta sursa citata.

De asemenea, cererea de reexaminare precizeaza ca nu este clar cine constata incalcarea prevederilor legale: consiliul de administratie care va dispune si incetarea mandatului inainte de termen pentru directorul general sau, eventual, instanta de judecata prin decizie definitiva urmand ca, ulterior, consiliul de administratie sa decida incetarea acestui mandat.

„in legatura cu acelasi text, semnalam si ca sintagma „schimbat din functie” nu are o consacrare legala de care sa poata fi legate consecintele juridice ale unei asemenea masuri”.

 

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri