Eurostat: Jumatate din populatia Romaniei se confrunta cu deprivare materiala si sociala!

0
426

 

Jumatate din populatia Romaniei se confrunta cu deprivare materiala si sociala, tara fiind urmata de Bulgaria (48%), la polul opus situandu-se statele nordice, potrivit datelor din 2016 publicate, marti, intr-un raport al Eurostat.

Cea mai mare rata de deprivare materiala si sociala se inregistreaza in Romania (50%) si Bulgaria (48%), unde jumatate din populatie este afectata. Una din trei persoane este afectata in Grecia (36%), Ungaria (32%) si Lituania (29%).

in schimb, statele nordice si Luxemburg au raportat cele mai mici cote ale degradarii conditiilor materiale si sociale: 3% in Suedia, 4% in Finlanda, 5% in Luxemburg si 6% in Danemarca.

In UE, rata de degradare a conditiilor sociale si materiale este mai mare in randul persoanelor cu un nivel mai redus de educatie.

In Romania, 62% din populatia care a absolvit invatamantul primar sau invatamantul secundar inferior se confrunta cu degradarea conditiilor materiale si sociale, aproape 46% din persoanele care au absolvit invatamantul secundar superior se confrunta cu acest lucru, in timp ce 15,2% din cei care termina cursurile din invatamantul postliceal sau universitar au aceasta problema.

Anul trecut, 16% din populatia Uniunii Europene (75 de milioane) se confrunta cu degradarea conditiilor materiale si sociale, adica nu isi permit cel putin cinci elemente din urmatoarea lista: cheltuieli neasteptate, o saptamana de vacanta departe de casa, sa evite datorii, sa isi permita o masa care sa includa carne, pui sau peste doua zile la rand, sa isi mentina casa la o temperatura adecvata, o masina sau o camioneta pentru uz personal, sa inlocuiasca mobila invechita sau hainele invechite cu unele noi, sa aiba doua perechi de incaltari adecvate, sa cheltuie o mica suma de bani saptamanal pentru propria persoana, sa desfasoare constant activitati de relaxare, sa se adune cu familia sau prietenii pentru a manca sau a bea cel putin o data pe luna sau sa aiba o conexiune la Internet.

Loading...