Consiliul Concurentei investigheaza 25 de banci, IFN-uri si societati de leasing pentru intelegeri anticoncurentiale!

0
480

Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile a 25 banci, Institutii Financiare Non-Bancare (IFN), societati de leasing, asociatii profesionale si patronale din domeniul serviciilor financiare, intr-un dintre cele mai ample actiuni ale institutiei.

Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii privind posibile schimburi de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre companii concurente pe piata leasingului financiar si a creditului de consum, precum si o posibila coordonare a politicilor comerciale prin fixarea pretului.

”Inspectiile s-au derulat in cadrul a doua investigatii declansate de autoritatea de concurenta pe piata serviciilor de leasing operational si pe piata de leasing financiar si creditului de consum din Romania”, a informat luni Consiliul Concurentei.

S-au efectuat inspectii simultane la Bancpost, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Comerciala Romana, BCR Leasing IFN, BRD Sogelease IFN, Raiffeisen Leasing IFN, Unicredit Leasing Corporation IFN, Viva Credit IFN, ALD Automotive, Arval Service Lease Romania, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Leaseplan Romania, Porsche Mobility, Unicredit Leasing Fleet Management, Finmedia, Asociatia Societatilor De Leasing Operational (ASLO), Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB), Federatia Patronatelor Serviciilor Financiare din Romania, Patronatul Leasingului si al Creditului din Romania si Patronatul Creditului IFN.

”Una dintre investigatii vizeaza posibile schimburi de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre companii concurente pe piata leasingului financiar si a creditului de consum”, precizeaza oficialii autoritatii de concurenta.

Partile investigate sunt: Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB), Patronatul Leasingului si al Creditului din Romania (PLCR), Patronatul Creditului IFN (PCIFN) si toate companiile membre ale acestor organizatii, si Diplomat Consult.

“Monitorizam permanent aceasta piata si pregatim declansarea investigatiei de mai mult timp, iar un rol important l-au avut informatiile furnizate in luna august de una dintre partile investigate, care a aplicat la programul de clementa”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Cea de-a doua investigatie se refera, de asemenea, la o posibila coordonare a politicilor comerciale prin fixarea pretului si/sau o impartire de piata realizata printr-un schimb de informatii sensibile intre companii concurenteactive pe piata leasingului operational si a serviciilor conexe acestora din Romania.

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practice anticoncurentiale analizate, arata conducerea Consiliului Concurentei.

”Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor”, se mai mentioneaza in comunicat.

Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice.
”in situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri”, se mai arata in comunicat.

Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Loading...