Parada de 1 decembrie 2017! 3.500 de militari romani si straini au defilat la Arcul de Triumf!

0
1013

 

Aproximativ 3.500 de militari si specialisti din MApN, MAI si SRI, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care 50 de aeronave, si militari din mai multe tari aliate sau partenere au participat vineri, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti.

La parada au participat aliatii polonezii cu transportoare Rosomak, iar Fortele Aeriene Canadiene cu avioane de vanatoare CH-18 Hornet, precum si 3 transportoare Piranha V, model ce va intra in dotarea Armatei Romane in anii urmatori. Vineri, 1 decembrie se implinesc 99 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.

In tribuna oficiala s-a aflat presedintele Iohannis si premierul Mihai Tudose. Au fost prezenti si fostii presedinti Emil Constantinescu si Traian Basescu. Tot la tribuna oficiala au mai fost prezenti si ministrul Apararii, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, vicepremierul Marcel Ciolacu, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, procurorul general Augustin Lazar, presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Ca o premiera, la parada de 1 Decembrie au participat cu tehnica militara si o parte dintre aliati – polonezii cu transportoare Rosomak si Fortele Aeriene Canadiene cu avioane de vanatoare CH-18 Hornet. Totodata, la parada vor participa si 3 transportoare Piranha V, model ce va intra in dotarea Armatei Romane in anii urmatori.

Cei peste 300 de militarii straini vor fi din Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia si Ucraina.

Anul acesta, Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est participa cu reprezentanti ai natiunilor aliate: Albania, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Si in acest an, la parada de 1 Decembrie va defila un detasament format din militari raniti in teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan. MApN precizeaza ca din 1996, 29 de militari romani au murit in teatrele de razboi, iar 25 din cei aproximativ 180 de raniti vor da onorul de Ziua Nationala a Romaniei.

 

Loading...