Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Nationala: „Vom construi o Romanie puternica si respectata in Europa”

0
563

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj pe pagina personala de Facebook, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei

”Dragi romani, astazi este ziua noastra nationala. Zi in care cu totii, oriunde ne-am afla, ne sarbatorim patria. in 1918, romanii au trait emotia reintregirii. De atunci, 1 decembrie reprezinta idealul nostru ca natiune, de a fi liberi si uniti intr-o Romanie prospera, condusa de politicieni responsabili si integri. Acum, in prag de centenar, este un bun prilej sa reflectam la cum vrem sa arate tara noastra. Numai impreuna, implicati si determinati, vom reusi sa construim o Romanie puternica si respectata in Europa si in lume. La multi ani, dragi romani! La multi ani, Romania!”, a fost mesajul transmis de presedintele Klaus Iohannis pe pagina oficiala de Facebook.

La 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 de delegati si sprijinita de peste 100.000 de romani veniti din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutie prin care s-a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul si tara Ungureasca cu Romania.

Vineri, 1 decembrie se implinesc 99 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. Aproximativ 3.500 de militari si specialisti din MApN, MAI si SRI, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care 50 de aeronave, si militari din mai multe tari aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti.

Ca o premiera, la parada de 1 Decembrie vor participa cu tehnica militara si o parte dintre aliati – polonezii cu transportoare Rosomak si Fortele Aeriene Canadiene cu avioane de vanatoare CH-18 Hornet. Totodata, la parada vor participa si 3 transportoare Piranha V, model ce va intra in dotarea Armatei Romane in anii urmatori.

Cei peste 300 de militarii straini vor fi din Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia si Ucraina.

Anul acesta, Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est participa cu reprezentanti ai natiunilor aliate: Albania, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Si in acest an, la parada de 1 Decembrie va defila un detasament format din militari raniti in teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan. MApN precizeaza ca din 1996, 29 de militari romani au murit in teatrele de razboi, iar 25 din cei aproximativ 180 de raniti vor da onorul de Ziua Nationala a Romaniei.

Tot in Bucuresti va avea loc vineri, incepand cu ora 8.00, o ceremonie militara si religioasa de depuneri de coroane si jerbe de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

Loading...