Kovesi, interviu pentru Euronews: Intregul sistem judiciar a fost supus unor atacuri de necrezut, de la stiri false la angajarea unor companii specializate in intimidare si hartuire!

0
596

 

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Kovesi, a rabufnit in cadrul unui interviu pentru Euronews si ii ataca pe cei care vor sa-i deraieze eforturile. Sefa luptei impotriva corutiei in Romania denunta, intr-un interviu pentru Euronews, ceea ce numeste ”atacuri de necrezut” vizand incercari de a scapa tara de coruptie.

Ea a declarat pentru Euronews ca politicieni si oameni de afaceri riposteaza unei campanii menite sa curete de coruptie una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana.

Aceste eforturi au loc in contextul in care parlamentarii dezbat un proiect de lege care ar putea sa plaseze sistemul judiciar sub control politic. Acest plan a declansat proteste de strada si a fost criticat de magistrati si de presedintele roman Klaus Iohannis.

”Daca va fi adoptat prin vot, va avea un impact negativ grav asupra independentei justitiei si va conduce la controlul politic al activitatii procurorilor”, subliniaza Kovesi, sefa Directiei Nationale Anticoruptie.

”Va conduce la subordonarea politica a procurorilor si ar putea sa obstructioneze grav lupta anticoruptie”, avertizeaza ea.

”in opinia mea, independenta justitiei nu este un privilegiu facut magistratilor – ea este principiul fundamental intr-o societate democratica”, afirma Kovesi.

”Numai o justitie independenta ca sistem poate sa asigure un proces corect, numai o justitie independenta poate aplica legile in mod egal tuturor”, insista ea.

DNA precizeaza ca incepand din 2013 si pana in prezent a trimis 68 de oficiali in judecata in dosare de coruptie – inclusiv un premier, doi vicepremieri, 11 ministri si 39 de parlamentari, iar Kovesi insista asupra faptului ca un sistem judiciar independent a fost cheia condamnarii a aproape jumatate dintre acesti oficiali.

”Anchetele DNA au fost primite cu multa speranta si incredere de catre societatea noastra”, spune ea.

”Este de asemenea adevarat ca ele au mobilizat un intreg sistem alcatuit din politicieni si oameni de afaceri care se simt amenintati si care sunt interesati sa-si mentina controlul asupra resurselor publice”, declara ea.

”De aceea intregul sistem judiciar a fost supus unor atacuri de necrezut, de la stiri false la angajarea unor companii specializate in intimidare si hartuire”, denunta ea.

Guvernul roman nu a raspuns solicitarii Euronews de a comenta aceste declaratii, precizeaza postul paneuropean de televiziune cu sediul la Lyon.

Loading...