-2.6 C
București
miercuri, ianuarie 22, 2020
Acasă Stiri Stiri Romania Parlamentarii romani au votat achizitionarea de rachete Patriot! "Vom fi una din...

Parlamentarii romani au votat achizitionarea de rachete Patriot! „Vom fi una din tarile bine aparate”

- Reclama -

Vizita oficialului american a facut ca votul parlamentarilor romani in cazul inarmarii Romaniei cu rachete Patriot sa se faca intr-un timp record.

Cu o viteza demna de invidiat, hotararea de guvern prin care Romania cumpara 7 sisteme de rachete tip Patriot in valoare de 4 miliarde de dolari fara TVA, a fost adoptata marti de Camera Deputatilor, dupa ce luni a trecut la fel de repede de Senat.

Liviu Dragnea: “Vom fi una din tarile mai bine aparate, ceea ce este important pentru fiecare cetatean.”

Tranzactia si contractul cu americanii ar trebui finalizate pana in 15 decembrie, iar asta inseamna ca Romania va trebui sa vireze si prima transa de bani: 765 de milioane de dolari fara tva. Iar primul sistem, instalat la Deveselu, ar trebui sa devina operational pana in 2019.

Legea adoptata marti merge acum la Cotroceni pentru a fi promulgata de presedinte.

Mihai Fifor, ministrul Apararii: “De astazi Romania isi creste capabilitatile de aparare si de descurajare prin achizitia unui sistem de aparare cu raza lunga, ma refer la sistemul Patriot. ”

Graba parlamentarilor vine dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute secretarul de stat american Rex Tillerson, a facut o vizita fulger la Bucuresti si s-a intalnit chiar pe aeroportul henri coanda, cu ministrul de externe Teodor melescanu. Oficialul american s-a aratat ingrijorat de tergiversarea semnarii contractului pentru achizita de rachete Patriot. Melescanu i-a explicat ca nu s-a putut vota din lipsa de cvorum, mai exact ca lipseau deputatii PSD de la sedinta.

Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor: “Domnul Badalau ne-a spus ca au fost invitati la un poligon de tir al SPP. De cine, cum, de ce, sunt intrebari la care trebuie sa primim raspunsuri. Sigur ca, in general nu prea cred in coincidente. Tocmai in ziua aia, tocmai la ora aia.”

Contractul pentru achizitionarea de rachete tip Patriot este primul dintr-o serie de 8 programe estentiale de inzestrare a armatei romane. Acesta se intinde pana in 2026, iar Romania are alocat 2% din PIB in fiecare an, adica in total peste 14 miliarde de euro.

Pe langa rachete, statul roman a anuntat ca mai cumpara 227 de transportoare blindate Pirahna care vor fi construite la Uzina mecanica Bucuresti, iar statul roman ar da in jur de 900 de milioane de dolari pentru ele.

Dar si 36 de avioane F16, la mana a doua si elicoptere de atac bell, care se vor construi si la Ghimbav. Un singur elicopetr costa 25 de milioane de dolari bucata. Toate aceste contracte sunt semnate cu firme de armament americane.

Romania isi doreste si corvete multifunctionale, un sistem de instalatii mobile de lansare de rachete antinava si un sistem de rachete cu bataie scurta Himars. in cei trei ani de guvernare, pana la urmatoarele alegeri, PSD poate semna toate aceste contracte.

Urmeaza semnarea contractului si plata primei transe catre americani: 765 de milioane de dolari, fara TVA. Anul acesta trebuie sa intre in dotarea armatei si un transportor blindat. Achizitia acestuia face parte din programul de inzestrare anuala, pentru care armata romana va achita aproape 1,4 miliarde de euro.

 

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri