10.9 C
Bucharest
duminică, decembrie 15, 2019
Acasă Stiri Stiri Romania Ungaria va bloca aderarea Romaniei la OCDE pana la rezolvarea situatiei Liceului...

Ungaria va bloca aderarea Romaniei la OCDE pana la rezolvarea situatiei Liceului Targu Mures!

- Reclama -

Guvernul de la Budapesta va bloca aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pana se va gasi o solutie in cazul Liceului Teoretic Romano-Catolic din Targu Mures, a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

OCDE este o organizatie internationala care reuneste 35 de state dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere.

Romania si-a depus candidatura in urma cu cativa ani. Ungaria este membru OCDE din 1996.

Szijjarto, care s-a intalnit cu omologul sau roman, Teodor Melescanu, cu ocazia celei de-a 72-a reuniuni a Adunarii Generale a ONU, a declarat ca Budapesta va „apara mereu interesele Ungariei si ale etnicilor ungari”, potrivit site-ului agentiei MTI.

Oficialul de la Budapesta a explicat ca peste o suta de copii maghiari au fost nevoiti sa inceapa scoala intr-o alta unitate de invatamant in urma inchiderii unui liceu catolic din Targu Mures.

Statul ungar va bloca aderarea Romaniei la OCDE pana cand va fi solutionata aceasta problema. Situatia este „dezamagitoare” in contextul in care relatiile intre cele doua state s-au imbunatatit in ultima perioada, a mai declarat oficialul.

Szijjarto a completat ca Ungaria asteapta din partea Romaniei sa ia masurile necesare pentru redeschidea Liceului Teoretic Romano-Catolic din Targu Mures si sa „tina in frau orice zvacnire nationalista”.

Tarile candidate pot adera la OCDE doar cu sprijinul unanim al tuturor membrilor organizatiei.

Organizatia ajuta guvernele in directia cresterii prosperitatii si a luptei impotriva saraciei prin crestere economica, stabilitate economica, comert si investitii, tehnologie, inovatie, anteprenoriat si cooperare in scopul dezvoltarii, scrie ziare.com.

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri