Bibliotecarul Avram Iancu a terminat cursa de inot de 2.860 de kilometri pe Dunare! Este primul om care strabate fluviul de la izvoare la varsarea in Marea Neagra!

5553

 

Avram Iancu, bibliotecarul din Petrosani, a terminat, sambata dupa-amiaza, la Sulina, cursa de 2.860 de kilometri de inot pe Dunare, devenind astfel primul om care a strabatut fluviul de la izvoare pana la varsarea in Marea Neagra fara obiecte ajutatoare.

El a fost intampinat atat de simpli cetateni, cat si de autoritatile locale. inotatorul a fost asteptat si de secretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului si Sportului, Cosmin-Razvan Butuza, precum si de multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, care l-au felicitat pentru efortul depus si modul de promovare a imaginii Romaniei.

Sportivul din Petrosani, bibliotecar de profesie, si-a propus sa faca aceasta cursa dupa ce a recitit romanul ”Pilotul de pe Dunare”, de Jules Verne. El a plecat pe data de 20 iunie din Donaueschingen, Germania, si si-a impus sa inoate 50 de kilometri pe zi fara materiale ajutatoare si de protectie. in paralel, a dorit sa-i incurajeze pe tineri sa citeasca.

”imi doresc ca generatia tanara sa descopere placerea lecturarii acestui roman tocmai in timpul celor 60 de zile de inot. in timpul lecturarii, aceasta generatie va avea posibilitatea ca in paralel sa urmareasca deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice varstei lor”, scria pe blogul sau Avram Iancu, inainte de a pleca in cursa.

Avram Iancu este primul roman care a traversat inot Canalul Manecii, pe 30 august 2016, fara sa poarte costum de neopren, la capatul unui efort continuu de 17 ore si 54 de minute in care a parcurs 62 de kilometri.

Pana in prezent, alte doua persoane au reusit sa strabata inot Dunarea, de la izvoare pana la varsarea in Marea Neagra. Primul este slovenul Martin Strel, care, in anul 2000, a inotat timp de 58 de zile in Dunare, ajutandu-se de un costum de neopren si labe de inot. sase ani mai tarziu, canadianca Mimi Huges a terminat acelasi traseu, dupa 90 de zile, echipata cu un costum de neopren, dar fara labe de inot.

Sursa: Agerpres

Loading...