-0.4 C
București
joi, ianuarie 23, 2020
Acasă Stiri Stiri Romania Sublocotenentul Madalin Stoica, decorat post-mortem de presedintele Klaus Iohannis!

Sublocotenentul Madalin Stoica, decorat post-mortem de presedintele Klaus Iohannis!

- Reclama -

 

Militarul care a murit in urma atacului asupra unei patrule romanesti in Afganistan a fost decorat post mortem de catre presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, sambata, decretul de decorare post-mortem a sublocotenentului Stoica Vintila Madalin cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari, de razboi, ”in semn de recunostinta si apreciere pentru daruirea si curajul manifestate sub culorile drapelului national, pentru spiritul de sacrificiu dovedit in timpul executarii unei misiuni de lupta in Teatrul de Operatii din Afganistan”.

Decorarea a fost facuta la propunerea ministrului Apararii Nationale, Mihai-Viorel Fifor.

Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protectia Fortei din Focsani au fost raniti vineri, in Afganistan, in timpul unei misiuni in zona de responsabilitate. Ei au primit primul ajutor la fata locului, dupa care au fost evacuati la cel mai apropiat spital militar, doi dintre ei fiind in stare stabila, iar al treilea fiind grav ranit. La scurt timp, militarul grav ranit, caporalul Madalin Stoica, a murit la spital. El avea 41 de ani, era casatorit si avea un copil. Se afla la prima misiune in teatrele de operatii si era angajat al MApN din anul 2002.

in acelasi incident au fost raniti caporalul Ionel Buzea si fruntasul Ionel Toma. Ei au primit ingrijiri medicale, fiind evacuati pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. Militarii se aflau intr-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) cand un autovehicul capcana a intrat in blindatul lor.

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Madalin Stoica.

In anul 2017, Armata Romaniei participa la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alti aproximativ 300 fiind desfasurati in operatii sub comanda/mandat NATO, UE, ONU si OSCE in alte regiuni. in timpul misiunilor externe, 29 de militari si-au pierdut viata si alti peste 180 au fost raniti.

Sursa: News.ro

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri