-0.4 C
București
joi, ianuarie 23, 2020
Acasă Stiri Stiri Romania Mircea Ionescu Quintus a murit! Mesajul presedintelui Klaus Iohannis!

Mircea Ionescu Quintus a murit! Mesajul presedintelui Klaus Iohannis!

- Reclama -

Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a incetat din viata vineri, la 100 de ani, potrivit unor surse apropiate familiei. Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat regretul pentru decesul presedintelui de onoare al PNL:

“Ne-am despartit astazi de un adevarat senior al politicii romanesti, domnul Mircea Ionescu-Quintus. In ciuda secolului zbuciumat pe care l-a traversat, a ramas mereu fidel crezului liberal, cu care s-a identificat si pe care l-a servit fara incetare.

Domnului Quintus ii datoram multe lucruri bune din viata noastra publica, dar mai ales contributia la revigorarea unei doctrine democratice in anii ’90 si la dezvoltarea unei culturi a dialogului, civismului si integritatii actului politic.

Asa a fost domnul Quintus si asa ne vom aduce aminte de Domnia sa: un om de stat demn si responsabil, senin, cu spirit moderat si profund devotat tarii sale. Calatoria seculara a domnului Quintus se incheie aici, insa mostenirea sa politica va ramane pentru noi o profesiune de credinta. Dumnezeu sa-l odihneasca!”

Nascut in 1917, in plin Razboi Mondial, Mircea Ionescu Quintus s-a inscris in PNL la varsta de 19 ani, a luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost detinut politic in perioada comunista, iar dupa Revolutie presedinte al PNL, ministru al Justitiei, deputat si de doua ori senator. Mircea Ionescu Quintus va fi decorat vineri de presedintele Klaus Iohannis, cu o zi inaintea implinirii varstei de o suta de ani.

Mircea Ionescu Quintus s-a nascut pe 18 martie 1917, intr-o familie de vechi liberali. Tatal sau, Ion Ionescu Quintus, a detinut nu mai putin de noua mandate de parlamentar din partea PNL, iar fiul i-a urmat atat in cariera de jurist, cat si in afinitatea politica pentru liberalism.

in 1917, la un an dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial si dupa ce intreaga administratie politica romaneasca s-a retras la Iasi, familia Quintus era refugiata in Ucraina, la Herson, oras unde s-a nascut si Mircea Ionescu Quintus.

in perioada interbelica, duce mai departe traditia de familie si urmeaza Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, iar dupa absolvirea din 1938, devine avocat. isi aminteste exact ziua in care a devenit liberal, mai mult din intamplare. Student fiind, pe 25 aprilie 1936 a fost rugat sa rosteasca un discurs cu ocazia dezvelirii in orasul sau, Ploiesti, a bustului lui I.G. Duca, fostul premier liberal asasinat de legionari in 1933 pe peronul garii din Sinaia. Avea doar 19 ani, dar a ramas fidel Partidului National Liberal vreme de peste opt decenii.

Mircea Ionescu Quintus spune ca i-a avut ca mentori pe Nicolae Iorga si pe Gheorghe Tatarascu, despre cel din urma spunand ca a fost cel care a reusit sa-l tina departe de Miscarea Legionara, atat de la moda printre tinerii si intelectualii din perioada interbelica.

in al Doilea Razboi Mondial a luptat initial pe frontul de est, ajungand pana la Cotul Donului, iar ulterior, dupa ce Romania a intors armele impotriva Germaniei naziste, Quintus a ajuns pana in Cehoslovacia, in Muntii Tatra.

in 1947 s-a casatorit cu Viorica, alaturi de care traieste si astazi si care ii este alaturi la toate activitatile sale politice, deoarece si ea este membra PNL din 1945, provenind, de asemenea, dintr-o familie cu traditie liberala.

Pentru ca nu a renuntat la convingerile liberale, Quintus a suferit represaliile regimului comunist indreptate impotriva membrilor partidelor istorice. A stat mai multi ani in lagare, inclusiv la Canalul Dunare – Marea Neagra, perioada din care si-l aminteste pe parintele Galeriu despre care a spus ca ar trebui trecut in randul sfintilor.

in 1954, cand a fost eliberat de la Canal, a fost racolat de Securitate. A spus ulterior ca nu a avut puterea sa refuze fosta politie politica a regimului comunist, dar ca nu a deranjat pe nimeni prin declaratiile date Securitatii. in 2000, pe cand Mircea Ionescu Quintus era presedintele Senatului, CNSAS a facut public faptul ca fusese informator al Securitatii. A contestat decizia, iar doi ani mai tarziu instanta a decis ca liberalul nu a facut politie politica.

Dupa Revolutia din 1989, Quintus a revenit in prim-planul scenei politice. S-a inscris in proaspat reinfiintatul Partid National Liberal, iar in 1990 a intrat in Camera Deputatilor pe listele partidului. Din octombrie 1991 si pana in noiembrie 1992 a fost ministru al Justitiei in Guvernul Stolojan. in februarie 1993, la cateva luni dupa dezastrul PNL de la alegerile parlamentare, cand formatiunea a ratat intrarea in Parlament in urma deciziei presedintelui Radu Campeanu de a scoate partidul din CDR, Quintus il contracandideaza pe acesta din urma la Congresul de la Brasov si castiga presedintia PNL, functie in care ramane vreme de opt ani, pana in 2001.

in 1996, cand PNL intra din nou in Parlament, Mircea Ionescu Quintus este ales senator de Prahova si reuseste sa-si reinnoiasca mandatul si la alegerile din 2000. Din 2002 este presedinte de onoare al Partidului National Liberal, fiind de multe ori un factor de echilibru intre taberele din interiorul PNL.

in 2002, a fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu ”Steaua Romaniei” in grad de cavaler. Vineri, cu o zi inaintea implinirii varstei de o suta de ani, Mircea Ionescu Quintus va primi o noua decoratie din partea presedintelui Klaus Iohannis, ”Steaua Romaniei” in grad de ofiter.

in 2009 a primit de la presedintele Traian Basescu gradul de general de brigada in retragere

Ultimul eveniment politic la care a participat a fost Consiliul National de Coordonare al PNL de la inceputul lunii martie, unde liberalii au stabilit calendarul si regulile alegerilor interne din partid. „Sunt membru al PNL de 80 de ani. impreuna cu tatal meu am trait 100 de ani in acest partid. Nimic nu mi-a putut clinti sau misca in vreun fel adeziunea la el si increderea in el. Abia astept momentul in care sa felicit pe urmatorul presedinte, pe noul presedinte al PNL, sa-l asigur de sprijinul meu si sa va asigur pe toti care luptam pentru victoria PNL”, le-a spus seniorul liberal mai tinerilor sai colegi.

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri