Presedintele Comisiei Europene propune un summit european la Sibiu, in prima zi dupa Brexit! Iohannis asigura Bruxelles-ul ca Romania ramane pro-UE!

570

Presedintele Klaus Iohannis a salutat, miercuri dupa-amiaza, propunerea lui Jean-Claud Juncker, de a organiza un summit european la Sibiu, in prima zi de dupa finalizarea Brexit.

„Presedintele Klaus Iohannis saluta propunerea Presedintelui Jean-Claude Juncker de organizare a unei reuniuni a Consiliului European la Sibiu, in data de 30 martie 2019, pe perioada exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE, summit care va viza chestiuni strategice privind viitorul Uniunii Europene.

In timpul mandatului sau la conducerea Consiliului Uniunii Europene, Romania va continua sa actioneze ferm ca un partener activ, cu o abordare constructiva, unitara si pro-europeana in ceea ce priveste masurile care vor fi adoptate si care vizeaza viitorul Uniunii Europene”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

De asemenea, Iohannis a mai transmis ca „apreciaza in mod deosebit mesajul de unitate a Uniunii Europene si de consolidare a proiectului european transmis” miercuri de liderul Comisiei Europene.

„Viziunea Comisiei Europene este aceea a unei Uniuni mai puternice, in deplina concordanta cu pozitia exprimata in mod repetat de catre presedintele Romaniei”, a subliniat seful statului.

Totodata, presedintele a apreciat „reiterarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen”, dupa ce Jean-Claude Juncker a spus ca „este timpul sa aducem Romania si Bulgaria in zona Schengen”.

Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis a salutat propunerea lui Juncker „referitoare la crearea unui instrument de sprijin pentru tarile membre ale Uniunii care adera la zona euro”: „In acest fel, tara noastra va putea beneficia de o importanta sustinere in atingerea obiectivului strategic de adoptarea a monedei unice”.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, in cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, ca Romania si Bulgaria trebuie acceptate cat mai rapid in spatiul de libera circulatie Schengen.

„Este timpul sa aducem Romania si Bulgaria in zona Schengen. Si Croatia trebuie adusa in Schengen, dupa ce indeplineste conditiile tehnice.

Croatia merita calitatea de membru deplin, daca vrem ca UE sa ne uneasca continentul, mai degraba decat sa il imparta. Trebuie sa mentinem o perspectiva credibila pentru deschidere catre tarile din Balcanii de Vest. UE va avea mai mult de 27 de state membre”, a spus Juncker.

Loading...