-2.6 C
București
miercuri, ianuarie 22, 2020
Acasă Stiri Stiri Romania Adevarul despre Pazvante, soldatul otoman care a ramas in istoria limbii romane!

Adevarul despre Pazvante, soldatul otoman care a ramas in istoria limbii romane!

- Reclama -

 

Soldatul otoman „insemnat”, pe numele lui Osman Pazvantoglu a reusit sa ramana in istoria limbii romane. De la el vine expresia „de pe vremea lui Pazvante Chiorul“, care indica ceva foarte vechi.

Din pricina faptului ca-si pierduse un ochi intr-o batalie, cei din jur au inceput sa-l strice „Pazvante Chiorul”. E drept, si-a pierdut un ochi, dar vedea dusmanul mai abitir ca un vultur si „mirosea” pericolul de la kilometri distanta.

Chiar daca era de-al lor, Pazvante (1758 – 1807) s-a razvratit impotriva stapanirii otomate si a devenit rebel. Nu unul oarecare, ci un soldat cu multe ambitii teritoriale, narcisist si dornic de afirmare.

Din 1799, soldatul se autoproclama guvernator al pasalacului Vidin, pe care il transforma in „stat” independent. Teritoriul Cetatii Vidin era cuprins intre Dunare si Muntii Balcani, de langa Belgrad si pana la Varna. Nascut in Bosnia, s-a afirmat inca din anii prunciei ca lider al grupurilor de copii pe care-i organiza in osti si-i determina sa-l asculte. intai, si-a facut ucenicia ca mercenar pentru Nicolae Mavrogheni, domnitor fanariot din tara Romaneasca.

Fara multe regrete, l-a tradat pe Mavrogheni, iar dreptul la viata ii este obtinut de catre un revolutionar grec, unul care l-a salvat in ultimul moment de la moarte. si ca orice lup, si-a schimbat stapanul, dar nu si naravul.

Pe ascuns, Pazvante a strans o armata de mercenari si a pornit o rascoala impotriva sultanului Selim III. Chiar daca sultanul si-a trimis ostile la Vidin, soldatii lui Pazvante au fost de neinvins. in cele din urma, in anul 1799, Pazvante Chiorul este iertat de sultanul turc, care il numeste pasa de Vidin.

„Dupa ce a condus o revolta impotriva Imperiului Otoman, Pazvante Chiorul si-a creat un stat independent la sud de Dunare. El a fost iertat de catre sultanul otoman, astfel ca incepand cu anul 1799, a organizat numeroase jafuri prin intreaga tara Romaneasca, cu predilectie in zona Olteniei, pana cand ar fi fost omorat de catre haiducul Iancu Jianu”, a explicat istoricul Ilie Gliga.

Sursa: A1.

 

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri