10.9 C
Bucharest
duminică, decembrie 15, 2019
Acasă Stiri Stiri Romania Adevarul despre viata de mirean a lui Arsenie Boca! Ce i-a marturisit...

Adevarul despre viata de mirean a lui Arsenie Boca! Ce i-a marturisit singura femeie din viata sfantului parinte!

- Reclama -

Pe numele sau Zian Valean inainte de a fi hirotonit, Parintele Arsenie Boca a fost un tanar ambitios si inteligent, dedicat studiului si rugaciunii. Marcat de saracia si divortul parintilor lui, tanarul hunedorean din satul Vata de Sus, era singuratic si introvertit.

„Exceleaza la matematica, fizica, chimie, biologie, are preocupari care depasesc nivelul programelor scolare in domeniul artelor: desen, caligrafie, muzica. Munceste suplimentar la desen si pictura (…), canta la flaut, multiplica partituri. De la aceasta varsta, este extrem de interiorizat, solitar”, il descrie Petru Boldor, un fost coleg de scoala, devenit si el preot. intre aceste preocupari nobile, femeile erau un domeniu-tabu pentru fiul sotilor Valean; o optiune personala, avand in vedere ca Yian nu numai ca era foc de destept, dar era inzestrat si cu o frumusete herculiana: statura inalta, trup bine cladit, ochii azurii precum cerul.

intamplarea face ca tanarul, uns ca Arsenie Boca, sa se apropie de o femeie in timp ce slujea lui Dumnezeu. Un paradox pe cat de mare, pe atat de fascinant. ”Eva” precucernica, femeia care a reusit sa ajunga la sufletul parintelui a fost o maicuta, Zamfira, intocmai ca eroina lui Cosbuc.

intre cei doi – mentor si discipol – nu s-a infiripat nicio poveste amoroasa, in sensul profan si carnal al cuvantului. Maica Zamfira, pe numele ei de fata, Julieta Constantinescu, si-a dedicat viata slujirii Domnului inca de la 25 de ani.

In anul 1950, tanara fecioara a venit la Manastirea Prislop, si-a luat nu numele dupa Domnita Zamfira, cea care a ctitorit lacasul de cult. Maicuta i-a stat alaturi lui Arsenie Boca timp de aproape jumatate de veac.

„Este calugarita care i-a stat alaturi Parintelui Arsenie Boca timp de 43 de ani”, o femeie frumoasa, al carei chip trada blandetea si bunatatea. intre cei doi a existat o dragoste asa cum pamantenilor de rand le este greu sa inteleaga. Erau uniti, intai de toate, in dragostea lor fata de oameni si de Hristos.

„Nu intamplator, prin anii ’77 -’78, aflandu-ma numai cu Parintele si Maicuta aici, in casa de vizavi, in chilia de dincolo de usa acestei sfinte biserici (n.n. biserica Manastirii Prislop), mi-a spus Parintele, fiind de fata si sfintia sa, ca maica Zamfira, este singura lui ucenica. stiti ca Parintele nostru nu se juca cu cuvintele si a rostit aceasta marturisire”, spunea in 2005 Parintele Daniil Stoenescu, Episcop al Episcopiei Dacia Felix, la privegherea Maicii Zamfira Stavrofora.

In mod deloc intamplator, mormintele celor doi – al Parintelui Arsenie Boca si al Maicii Zamfira – sunt vecine, despartite doar de cateva randuri de flori.

„In anul 1949, sosind la Manastirea Prislop, am gasit pe calugarul Boca Arsenie, care era staretul acestei manastiri. Mai erau la manastire fratii Danila Gheorghe si Andrei, veniti de la Manastirea Sambata. Mai era o fata cu numele Constantinescu Julieta si eu impreuna cu un coleg preot, Stelian Manolache.

Aceasta fata care venise din Bucuresti sa viziteze Manastirea Prislop nu a mai voit sa plece de la manastire, desi eu si colegul meu i-am aratat calugarului B.A. si ei personal, ca sederea unei fete intre calugari si intre noi care eram mai tineri, atata timp (2-3 luni), nu este potrivita si deci am cerut calugarului sa ii spuna sa plece de la manastire.

Mentionez ca nu am nici o banuiala de ordin moral asupra prieteniei ce s-a legat intre B.A. si Constantinescu J. La fel am auzit ca dupa plecarea mea de la manastire la Mitropolia Olteniei, aceasta fata s-ar fi intors din nou la Prislop si ca ar fi devenit stareta”, este o alta marturie despre legatura puternica existenta intre cei doi, lasata de calugarul Antonie Plamadeala.

Cel din urma, care avea sa devina mai tarziu Mitropolitul Antonie al Ardealului, a avut ocazia sa ii cunoasca pe amandoi protagonistii. si sa se convinga ca, inainte de a fi barbat si femeie, – Parintele Arsenie Boca si Maica Zamfira – au fost iubiti intru Hristos.

Sursa: A1

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri