10.9 C
Bucharest
duminică, decembrie 15, 2019
Acasă Stiri Stiri Romania Sirenele de alarmare a populatiei vor suna din nou in toata tara!

Sirenele de alarmare a populatiei vor suna din nou in toata tara!

- Reclama -

IGSU anunta ca va desfasura lunar exercitii pentru testarea si verificarea sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila.

„La nivel national au loc exercitii destinate verificarii functionarii mijloacelor de alarmare a populatiei, in scopul centralizarii permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de instiintare, avertizare si alarmare, precum si pentru pregatirea continua a autoritatilor administratiei publice locale.

Astfel, incepand cu luna august, in prima zi de miercuri a fiecarei luni, in intervalul orar 10.00 – 11.00, sunt actionate sirenele de alarmare publica existente in toate judetele. in aceasta luna, simularile vor incepe miercuri, 06 septembrie a.c. si vizeaza atat verificarea echipamentelor care pot fi actionate in mod centralizat (simultan), cat si a celor cu actionare locala.

Totodata, rezultatele verificarilor vor fi centralizate la nivel judetean si vor face obiectul unor analize in cadrul comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, in vederea imbunatatirii modului de alarmare a populatiei in situatii de protectie civila.
Prin modul de actionare mijloacelor tehnice de alarmare exista posibilitatea de a crea disconfort in spatiul public, motiv pentru care asiguram cetatenii ca astfel de exercitii periodice sunt necesare si benefice.”, a anuntat IGSU intr-un comunicat.

”in data de 06 august a.c., IGSU a desfasurat, la nivel national, exercitiul de transmitere a mesajelor de instiintare si verificare a sistemului de alarmare publica. Scenariul a presupus atat instiintarea centrelor operationale pentru situatii de urgenta judetene/Bucuresti – Ilfov si a tuturor judetelor tarii/municipiul Bucuresti, cat si verificarea functionarii sistemului de alarmare prin actionarea sirenelor electrice si electronice de alarmare a populatiei.

Din centralizarea datelor puse la dispozitie de catre inspectoratele pentru situatii de urgenta, rezulta faptul ca, la nivel national, din cele 6.913 astfel de mijloace tehnice de alarmare, au fost actionate 5.460 de sirene pe timpul exercitiului.

Din punct de vedere al modului de actionare, 2.865 dintre sirenele functionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 mijloace necesita declansare locala.

Pe timpul exercitiului, personalul propriu a verificat 1.449 sirene de alarmare publica din 445 de localitati, 196 dintre acestea fiind neoperative.

Referitor la timpul mediu de raspuns in cazul actionarii centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2,35 minute, iar pentru cele cu actionare locala a fost de 7,42 minute.

in ceea ce priveste zona de acoperire acustica, aceasta a fost de 37,56% la nivel judetean, 81,71% la nivel municipal, 61,42% la nivel orasenesc si de 37,07% la nivel comunal.”, adauga IGSU in acelasi comunicat.

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri