10.9 C
Bucharest
duminică, decembrie 15, 2019
Acasă Stiri Stiri internationale Armatele NATO, cu ochii pe Rusia! Moscova pregateste cel mai mare exercitiu...

Armatele NATO, cu ochii pe Rusia! Moscova pregateste cel mai mare exercitiu militar de la anexarea Crimeei incoace!

- Reclama -

Experti NATO estimeaza o mobilizare de peste 100.000 de soldati. Adica de aproape zece ori mai mare decat a anuntat oficial Moscova. Manevrele militare vor avea loc aproape de granitele cu Polonia si tarile baltice, iar aliatii spun ca e vorba de simularea unei agresiuni asupra teritoriului NATO. In acest context, un important general american crede ca birocratia europeana ar putea impiedica o reactie rapida in situatia unui conflict.

Toate armatele din NATO sunt cu ochii pe exerctiul militar al Rusiei. E botezat ZAPAD 17 – in traducere „Vest 17”.

Oficial, ministerul rus al apararii spune ca la operatiuni vor participa 7000 de soldati din Belarus si doar 5000 din Rusia. 70 de avioane si elicoptere, 250 de tancuri si 10 nave de raboi sunt mobilizate pentru manevre care incep din 14 septembrie. Diplomati din tarile vecine spun ca cifrele prezentate nu sunt reale.

Kristjan Prikk, adjunct al ministrului Apararii din Estonia: Ne asteptam ca amploarea exercitiului sa fie in jur de 100.000 de militari sau mai mare. Trebuie sa avem in minte ca rusii au prostul obicei de a ascunde operatiuni militare in spatele exercitiilor. Au mai facut asa in trecut si trebuie sa tinem cont de asta.

Un oficial NATO a declarat pentru Digi24 ca numarul de militari prezentat oficial de Rusia in cadrul Aliantei este mult mai mic decat mobilizarea reala care se anunta peste o saptamana. Alianta a cerut mai multa transparenta din partea Moscovei.

Gen. Ben Hodgen, seful fortelor terestre ale SUA din Europa: Cer Rusiei sa scada ingrijorarea legata de exercitiu prin transparenta. Rusia sa invite mass-media sa urmareasca acest exercitiu, asa cum si vestul, NATO, invita presa sa observe tot ce facem noi.

Exista controverse legate si de scenariul exercitiului. Expertii militari din NATO spun ca trupele din Belarius si Rusia vor simula o agresiune asupra unui teritoriu al Aliantie. Federatia Rusa are alta varinata.

Alexander Fomin, adjunct al ministrului Apararii din Federatia Rusa: Ideea acestui exercitiu este ca mai multe grupuri extremiste merg pe teritorii ale Republicii Belarus, Kaliningrad si in Federatia Rusa, cu scopul de a comite atentate si de a destabiliza situatia.

seful fortelor terestre americane din Europa spune ca preocuparea pentru exercitiul rusesc este importanta, dar ca eliminarea birocratiei din statele Uniunii Europene ar ajuta NATO sa intervina mult mai rapid in eventualitatea unui conflict.

Gen. Ben Hodgen, seful fortelor terestre ale SUA din Europa: Astazi, un refugiat poate sa se miste mai repede in Europa decat un convoi militar NATO. in multe tari europene, dureaza saptamani pentru a obtine aprobarile pentru a trece granitele cu munitie

Exercitiu ZAPAD 17 exista de pe vremea Razboiului Rece. Ultimul a avut loc inainte de anexarea ilegala a peninsulei Crimeea.

Sursa: Digi24

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri