100 de ani de la Batalia de la Marasti! Prima mare victorie din istoria Armatei Romane!

1445

In vara lui 1917, August von Mackensen, supranumit “generalul de fier” anunta ca in cateva zile va sarbatori la Iasi zdrobirea armatelor romane. Mitul invincibilitatii germane avea sa fie spulberat insa de eroismul si priceperea Armatei Romane.

Sfarsitul lui 1916 adusese ocuparea a doua treimi din teritoriul romanesc de Puterile Centrale. Bucurestiul era stapanit de inamici, guvernul se mutase la Iasi iar frontul se stabilizase in sudul Moldovei. in octombrie 1916, in frunte cu generalul francez Henri Mathias Berthelot, a sosit o misiune militara aliata menita sa ajute la reorganizarea Armatei Romane.

S-a izbutit pregatirea de lupta a 460.000 de oameni, cu o inalta capacitate combativa si cu un ridicat moral. in vara lui 1917 Centralii au conceput un atac pentru a sparge linia romana. intr-o prima faza au incercat sa dea o lovitura decisiva. Vazand ca nu le reuseste au inceput sa puna presiune constanta pe tot aliniamentul pentru a gasi un punct slab si a-l fructifica. Nici cu cea de-a doua metoda nu au reusit. in aceste conditii Marele Cartier General Roman a conceput proiectul unei ofensive, arata radiocraiova.

Pe 8 iulie 1917, inainte de inceperea operatiunilor, Alexandru Averescu, comandantul Armatei a 2-a, s-a adresat militarilor: “Ostasi! A sosit momentul mult asteptat de toata suflarea romaneasca, de voi insa de cu buna seama mai mult decat oricine. Sa reluam lupta pentru a rasturna zagazul uracios dincolo de care se aud gemetele parintilor, fratilor, copiilor nostri sub apasarea vrasmasului hraparet. Nu uitati ca reluam lupta pentru cea mai dreapta si cea mai sfanta cauza, si anume pentru izgonirea cotropitorilor din caminul nostru”.

Trupele lui Averescu dispuneau de 56 de batalioane si 14 escadroane, 448 de mitraliere, 228 de guri de foc de artilerie si 21 de avioane. Trupele germane si austro-ungare totalizau: 21 de batalioane de infanterie si 26 de escadroane de cavalerie inzestrate cu 252 de mitraliere si 141 de guri de foc de artilerie, care se sprijineau pe sistem de lucrari genistice.

in dupa-amiaza zilei de 10 1917 cu cateva ore inainte de inceperea desfasurarii marii ofensive, regele Ferdinand a trimis Armatei o telegrama.

“Mult asteptata zi a sosit, cand dupa luni de repaus si refacere, iarasi puteti arata dusmanului vitejia stramoseasca. Porniti la lupta cu bratul otelit, cu inima sus, cu sufletul plin de dorul de biruinta, purtati drapelele inainte. Alungati dusmanul din pamantul stramosesc, fiti plini de vitejie, plini de toate virtutile ostaseseti”.

in zorii lui 11 iulie, la ora 03.50 s-a dezlantuit ofensiva romana cu un entuziasm indescriptibil. “Nu-i mai putea opri nimic. De mult asteptasera ei ora asta. Facusera cel din urma legamant cu inima lor si se duceau senini la jertfa. Veneau amenintatori ca valurile neoprite” (Mihail Sadoveanu). Divizia 3 infanterie a rupt frontul inamic, iar un corp de armata rus alaturi de Divizia 15 infanterie, au cucerit varful Momaia.

Satul Marasti era puternic fortificat si imposibil de cucerit printr-un atac frontal. Din acest motiv, s-a procedat la un masiv bombardament de artilerie. Prin grele lupte, pe 19 iulie batalia de la Marasti a luat sfarsit. Victoria trupelor romane a fost platita cu pretul a 1469 de morti si 3052 de raniti.

Importanta biruintei de la Marasti a fost elogiata de Alexandru Averescu, comandant care a fost alaturi de trupele sale pe campul de lupta: ”Poporul Romaniei trebuie sa-si intipareasca bine in suflet ziua de 11 iulie 1917, cand pentru prima data, armata sa tanara, care-si primise botezul cu doar 40 de ani inainte la Grivita, inscrie in istoria sa prima victorie in adevaratul inteles al cuvantului, adica victorie ofensiva si definitiva”.

La randul sau, Mihail Sadoveanu nota: ”Batalia de la Marasti va trece in istoria noastra ca o opera serioasa si solida de arta militara. Toata dezvoltarea ei a fost prevazuta si s-a executat dupa planul initial. Cel din urma soldat a stiut unde merge si si-a facut datoria. Artileria a dovedit o preciziune inspaimantatoare. Ofiterii germani prinsi au trebuit sa se plece, aratandu-si toate omagiile”.

Victoria obtinuta de Armata a 2-a la Marasti a avut ca urmare schimbarea directiei de ofensiva a Armatei a 9-a germane, comandata de von Mackensen, proiectata initial sa se desfasoare intre Siret si Prut. Acesta a ocupat doar valea Putnei, deplasandu-si in zona Focsani fortele de care dispunea pentru zona Namoloasa.

in acest fel, von Mackensen nu a mai avut ragazul necesar sa grupeze toate fortele armatei sale. La Marasti Armata Romana a obtinut o stralucita victorie, strapungand trupele inamice pe o adancime de 20 de km., pe un fornt de 30 de km. lungime. Au fost eiberate 30 de localitati si au fost capturati: 23 de ofiteri, 2.746 de soldati, 40 de tunuri, 30 de mortiere si 22 de mitralire.