Stiri Romania

Vladimir Putin: Scutul antiracheta amplasat in Romania si Polonia creeaza in mod inevitabil o amenintare pentru armata rusa!

Vladimir Putin a declarat intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Figaro ca scutul antiracheta amplasat in Romania si Polonia “creeaza in mod inevitabil o amenintare” pentru armata rusa si “rupe echilibrul geostrategic”.

El a reprosat de asemenea statelor NATO ca inventeaza “amenintari imaginare provenite din Rusia” si presei occidentale ca a speculat ca hackeri rusi s-ar fi amestecat in campaniile electorale din SUA si Franta, relateaza Agerpres.

Aceste presupuse amenintari “le-ati inventat voi singuri (occidentalii)”, a spus liderul rus in interviul publicat miercuri de cotidianul francez Le Figaro. “V-ati speriat singuri” si totul pe “date imaginare”, a insistat Putin.

El a criticat din nou extinderea NATO pana la granitele Rusiei in pofida faptului ca — asigura Putin — atunci cand s-a destramat Uniunea Sovietica politicienii occidentali au garantat ca Alianta Nord-Atlantica nu se va extinde catre tarile est-europene.

Loading...

Putin a apreciat ca puteau fi evitate problemele actuale ce decurg din crearea scutului american antiracheta in Polonia si Romania, care in opinia sa “creeaza in mod inevitabil o amenintare” pentru armata rusa si “rupe echilibrul geostrategic, ceea ce este extrem de periculos pentru securitatea internationala”.

Cat despre informatiile despre o operatiune rusa de piraterie informatica in timpul alegerilor prezidentiale din SUA, Putin le-a calificat drept “fictiune” si a sustinut ca in spatele lor se afla “dorinta celor care au pierdut alegerile sa dreaga situatia acuzand Rusia de ingerinta”. “Rusia nu a piratat (informatic) niciodata. Nu avem nevoie. Nu exista niciun interes. Pentru ce ?”, a continuat liderul de la Kremlin.

In interviul acordat cu ocazia vizitei sale in Franta, unde s-a intalnit luni cu presedintele Emmanuel Macron, Putin si-a sustinut de asemenea pozitia cu privire la conflictul sirian si spune ca amandoi sunt de acord cel putin cu privire la chestiunea organizarii unor convoaie umanitare.

In schimb, presedintele rus a negat acuzatiile conform carora omologul sau sirian Bashar al-Assad a folosit arme chimice si crede ca astfel de acuzatii sunt formulate pentru “a justifica si mentiune presiunile, inclusiv militare” impotriva acestuia din urma.

Tot legat de Siria, liderul rus a precizat ca prioritatea sa este stabilirea unor “zone de dezescaladare” in aceasta tara pentru a se crea premisele initierii unui proces de reconciliere politica in cadrul caruia sa se adopte o noua Constitutie si sa se organizeze alegeri.

Cat despre conflictul ucrainean, Vladimir Putin a sustinut ca “este un conflict intern al Ucrainei” care a pornit de la schimbarea de putere din februarie 2014, cand a fost inlaturat de la conducere presedintele prorus Viktor Ianukovici.

“Acolo este sursa tuturor problemelor”, a punctat presedintele rus, insistand ca vina pentru acest conflict o poarta “autoritatile de la Kiev”, nu sprijinul oferit de Moscova separatistilor prorusi, cum afirma guvernele occidentale.

Prin urmare, Putin a cerut guvernului ucrainean sa-si retraga trupele de pe linia frontului, sa faca sa intre in vigoare legea privind statutul de autonomie pentru regiunile din estul Ucrainei si sa ridice blocada economica impotriva acestora.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP