Economic

Banca Nationala a cheltuit un miliard de euro pentru a tine cursul sub 4,6 lei/euro!

 

Loading...

Analistii ING Bank estimeaza ca interventia Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara pentru a tine cursul sub 4,6 lei/euro a necesitat o reducere de un miliard de euro din rezerva valutara.

Banca olandeza vede o acumulare a presiunilor inflationiste, dupa ce statul a crescut acciza la carburanti si a anuntat cresteri ale pretului energiei si posibile cresteri ale pretului gazelor naturale.

Influenta majorarilor a determinat ING sa schimbe prognoza de inflatie de la 2,3% la 2,6% la finele anului, desi ultimele date publicate, aferente lunii august, au indicat, surprinzator pentru piata, o rata anuala a inflatiei de 1,2%, fata de consensul pietei de 1,5%. Presiunile pe deprecierea leului s-au acumulat in ultima perioada si dobanzile din piata monetara interbancara s-au dus spre dobanda cheie de 1,75%, cu rata ROBOR overnight la 2%.

ING crede ca presiunea pe dobanzi este rezultatul a trei factori principali. Primul este executia bugetara inegala, in conditiile in care deficitul de 0,8% din PIB anuntat la finele lunii august este mult in spatele tintei de 3% pentru tot anul, in timp ce finantarea deficitului s-a facut sub prezumtia unei executii bugetare egale. Al doilea factor este acela ca intreprinderile detinute de stat au platit dividende speciale de circa 2 miliarde de lei, iar cel de-al treilea deriva din interventiile BNR pe cursul de schimb, de pana la un miliard de euro, astfel incat sa pastreze leul sub 4,6/euro. Rezervele valutare la BNR au scazut cu 1,63 de miliarde de euro in august la 33,32 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al bancii centrale, scrie Profit.ro.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP